Възможно е да открехнат до 1000 лв. достъпа до депозитите в КТБ

ОТ ПИБ са разработили план за преструктуриране, който засяга кредитната политика на банката, съобщи Румен Порожанов

Румен ПорожановВъзможно е достъпът до депозитите в КТБ да бъде открехнат леко – вложителите да получат право да теглят до 1000 лева, съобщи по бТВ финансовият министър Румен Порожанов. Това може да се случи следващия месец.

„КТБ е най-болезнената тема в момента и се търси вариант, така че тя да може частично да оперира с кредитите и вложенията на клиентите в рамките на възможната за нея ликвидност“, каза министърът. Въпросът е бил обсъден с ръководството на БНБ и с представители на Европейската комисия в четвъртък, които са у нас.

„Търсят се възможности в рамките на ликвидността за достъп до всички депозити между 500 лв. и 1000 лв., така че хората с малки депозити да могат да получат 100% от парите си и да спадне напрежението поне сред тях.“.

За днес от 18 часа са насрочени нови протести на вложители в КТБ в София, Пловдив, Варна и Бургас. Те настояват за незабавно отваряне на банката.

Порожанов посочи, че в момента се извършва оценка на банката, след която ще има одити, на базата на които ще се прецени дали КТБ е капитализирана и какви мерки трябва да се предприемат. Той изрази надежда да няма дупка от 5 милиарда лева.

„Служебното правителство препоръчва КТБ да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност. Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа“, каза Порожанов. Очаква се до две седмици Виенският фонд да представи план за оздравяването на КТБ. От думите на министъра стана ясно, че виенският фонд е бил воден от представител на Оманския фонд, който държи 30% от капитала на КТБ.

По повод другата банка, която също преживя криза – Първа инвестиционна банка (ПИБ), министърът съобщи, че оттам са представили план за преструктуриране, който засяга кредитния портфейл и кредитната политика на банката. Планът предстои да бъде одобрен от ЕК и изпълнен в следващите 18 месеца. Той вече е разгледан от БНБ и Министерството на финансите и ще бъде представен до края на деня на Европейската комисия. ПИБ получи ликвидна подкрепа от 1.23 млрд. лв. чрез емитиране на държавен дълг на вътрешния пазар в края на юни.

Освен кризата в банковата система, дефлацията също създава проблем за икономиката, стана ясно от думите на Порожанов. Той посочи, че след отчитането на дефлатора се очаква брутният вътрешен продукт на страната да падне под 80 млрд. лв.

Leave a Comment