И спреният износ на риба от ЕС към Русия – под чадър

Министрите на земеделието от всички 28 страни-членки на ЕС ще проведат извънредна среща в петък, за да обсъдят последиците от руската забрана за внос.

zx450y250_498463Във вторник изпълнителният орган на ЕС съобщи, че Европейският съюз разгледа възможни мерки за финансово подпомагане на износителите на риба засегнати от наложената от Русия забрана върху вноса на западни храни. Миналия месец Москва наложи едногодишно ембарго върху месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци за САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия, като отговор на западните икономически санкции заради участието на Москва в криза в Украйна.

Европейската комисия заяви, че е в контакт с британските, финландските и датските власти и оценява щетите, нанесени от забраната, която вече е нанесла щети на износителите на плодове, зеленчуци и млечни продукти в Европа.

Износители на риба може временно да съхраняват непродадената си продукция, за да поддържат цените и да получат финансова компенсация от Европейския фонд за морско дело и рибарство, който разполага с бюджет от 6,4 милиарда евро за шест години. През 2013 г. основните износители на риба в Русия са били Дания, Латвия, Ирландия, Естония, Испания, Франция и Обединеното кралство.

„Комисията следи ситуацията и се стреми да постигане координиран и адекватен отговор за всички сектори, засегнати от забраната, включително и рибния сектор“, каза Комисията в изявление. Комисията добави, че Русия е на шесто място в пазара за износ на ЕС за рибни продукти, като през 2013г. е внесла стока на стойност 199 хиляди евро. Рибните продукти засегнати от забраната са живи, пресни, охладени, замразени, осолени или в саламура и пушена риба, мекотели и ракообразни.

На износителите на плодове и зеленчуци вече им бяха обещани 125 милиона евро, за да се справят с пренасищането на продукция. Помощ за сектора на млякото и млечните продукти също е мобилизирана. Индустриални източници са изчислили, че тези мерки биха могли да струват между 10 и 20 милиона евро. Министрите на земеделието от всички 28 страни-членки на ЕС ще проведат извънредна среща в петък, за да обсъдят последиците от руската забрана за внос.

Източник: http://agri.eu/eu-is-looking-at-possible-financial-support-measures-for-food-exporters-news6065.html

Leave a Comment