Васил Грудев ще поиска в Брюксел специална защита за българските животновъди

На заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство на 5 септември ще настояваме за по-висок бюджет за плодовете и зеленчуците

Васил ГрудевЗемеделският министър Васил Грудев ще поиска специална защита за българските животновъди от загубите, които се очаква да понесат заради ембаргото на Русия. Това се вижда от одобрената днес позиция на България, която в петък, 5 септември, нашият аграрен министър ще защитава на извънредното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. На форума ще бъдат обсъдени мерките, които следва да бъдат предприети, след въведената от Русия забрана за внос на селскостопански продукти от ЕС.

Министър Грудев ще защитава тезата, че свиването на пазара на млечни продукти ще рефлектира върху изкупната цена на млякото, което ще окаже негативно влияние върху и без това чувствителния сектор на животновъдството млечно направление в страната ни. Мерките, които са включени в „предпазната мрежа” по отношение на сектора на млякото и млечните продукти, са неприложими за България. Затова нашата държава счита за уместно да се използва опитът от кризата в сектора през 2009 г. и да се приложи пряка подкрепа на производителите на мляко, с която да се компенсират претърпените от кризата загуби.

Освен това българската позиция по отношение на плодовете и зеленчуците е, че бюджетът за прилагане на извънредните мерки, извън ябълките и крушите, трябва да бъде увеличен като се използват възможностите на Резерва за кризи.

 

Leave a Comment