Световният пробег за мир влиза в Пловдив на 16 септември

Желаещите да се включат в него, трябва да са 17:00 ч на дистанцията „2000 метра“ при Гребния канал 

Световният пробег за мир 2014 ще стигне до Пловдив във вторник надвечер, 16 септември. Най-масовото спортно

Пробегът на мира влезе тази година у нас през Дунав мост - Русе

Пробегът на мира влезе тази година у нас през Дунав мост – Русе

събитие в света, осветявано от факела за мир, пресече границата на България на 12 септември при Дунав мост – Русе. Вчера международният екип от маратонци, заедно с българските участници, премина през Бяла – Горна Оряховица – Велико Търново. Днес продължава през Севлиево – Ловеч – Плевен. Утре маршрутът на бегачите за мир е Правец – Ботевград. Във вторник сутринта Пробегът ще стартира от София и, преминавайки през Ихтиман, Костенец и Пазарджик, в 17:00 часа по програма трябва да достигне до Гребния канал, съобщиха организаторите.

Факелът ще влезе в града на тепетата от колелото при Пазарджишко шосе. Оттам бегачите ще свият надясно по Околовръстното, след което ще се качат на Пещерско шосе. При кръстовището за квартал Прослав ще завият наляво, за да стигнат до късата страна на Гребния канал при дистанцията 2000 метра. Те ще бъдат посрещнати от спортни клубове и от пловдивчани, които искат да се включат в събитието, създадено, за да разнася хармонията и мира по света.

Официалната част на пловдивския Пробег ще е именно при Гребния канал, където екипът маратонци и пловдивските им приятели ще пробягат 2000 метра до Кулата. Церемонията по посрещането на Пробега ще е при Дървото на мира, което бе засадено в парка зад Кулата миналата година – сребрист смърч.

Международният екип от маратонци ще бъде специален гост на хотел „Кендрос“ в Пловдив, където ще пренощува. Магазинът за здравословни храни „“Вела“ ще дари на спортистите минерална вода за из път, от него ще е и церемониалната погача по посрещането на маратонците в Пловдив. Сутринта на 17 септември Пробегът ще продължи към Първомай, Димитровград, Хасково и Свиленград.

Пробегът за мир е основан през 1987 г. от духовния учител Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Шри Чинмой е спортист, философ, художник, музикант и поет, който има последователи по целия свят. Въпреки че той напусна земния живот през 2007 г., Пробегът продължава да се организира и да пленява с общочовешкото желание за хармония.

Европейската част на маратона, който иначе тръгва от Ню Йорк, започна през февруари и за седем месеца участниците свързаха всички държави в Европа, изминавайки 24 000 километра.

Прочети още: Малък сребрист смърч – най-обичаното дърво на Гребната база

Leave a Comment