Валежи над почти цялата страна

11 области с оранжев и жълт код, в Пловдив се очакват 20-35 л на кв.м.

дъжд, есенЗа единадесет области в страната е обявен оранжев и жълт код за 15 септември. Според прогнозата на НИМХ през нощта в Западна България, а днес и в Централна, ще има валежи. В Северозападна България те ще достигнат и до 30-50 л/кв.м, а в останалите райони от Западна България – между 20 и 35 л/кв.м.

В четири области – Видин, Монтана, Враца и София – област е обявен оранжев код за дъжд. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания.

В други седем области е обявен жълт код за дъжд – Плевен, Ловеч, Пловдив, София-град, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Очакват се количества 20-35 л/кв.м.

Възможни са внезапни локални наводнения, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на МОСВ. Прогнозата е, че речните нива на Огоста, Тимок, Искър, Вит, Марица, Места и Струма значително ще се повишат.

По данни и прогнози на НИМХ, от днес около и след обяд над Западна България ще има по-интензивни превалявания и гръмотевици.

Очакваните количества за днес са между 10 и 15 л/кв.м. В следващите дни преваляванията ще продължат, обхващайки и по-източните райони.

Във вторник валежи ще има в цялата страна, по-слаби ще са в Североизточните райони. Сумарно ще се излее между 15 и 25 л/кв.м. дъжд, в Централна България между 50-60 л/кв.м.

Leave a Comment