Малини и череши на Института по земеделие в Кюстендил ще гледат в Китай

Време е да възродим производството на круши, предлага директорът проф. Домозетов

Институт по земеделие, Кюстендил, изложба на ябълкиДва сорта череши и един малини – разсади, заедно с технологиите по отглеждането им, е продал на Китай Институтът по земеделие в Кюстендил. Това съобщи пред радио „Дарик“ за юбилейния празник на научното заведение директорът проф. Димитър Домозетов. Черешите са от сортовете „Данелия“ и „Стефания“ и са били харесани от китайците заради терасовидното им отглеждане. В азиатската държава плодните дръвчета виреят при надморска височина от над 1200 м, а Институтът в Кюстендил е единственият, който също се грижи за череши, засадени на тераси.

Китай е купил и един сорт малини- „Люлин“, като се водят преговори и за сорт „Самодива“, както и за технологията по отглеждането му. Цената на сделките е търговска тайна.

Институтът по земеделие в Кюстендил показва в изложба около 200 сорта ябълки, сред тях и такива, които не са подходящи за отглеждане в региона – с демонстрационна цел.

„Време е да обърнем внимание обаче на крушопроизводството. Крушата е била основна култура в региона е давала облик, имали сме около 8 000 дка. Търси се много, трудно се отглежда и изчезна от нашите земи“, обръща внимание проф. Домозетов..

85-годишнината на института бе отбелязана с юбилейното събрание, което започна с химна на Република България и едноминутно мълчание, в памет на починалите служители на института. Поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелиев, министър- председателят Георги Близнашки, от Министерството на земеделието и храните. В събитието взе участие и председателят на Селскостопанска академия доц. Христо Бозуков.

Leave a Comment