Европа реже вноса на US пилешко заради хлорирана вода

С нея американските фермери предпазват по лесния начин месото от салмонела

пилешко месоЕвропейският съюз обмисля да забрани вноса на пилешко месо от САЩ заради практиката за третирането на кокошките с хлорирана вода. Това информира порталът UkrAgroConsult.

Американските фермери използват подобна практика с цел предпазване на потребителите от салмонела и други опасни болести. Брюксел обаче счита подобно третиране на птиците за недопустимо. Вместо това в страните членки на Общността се извършва строг превантивен контрол с цел неразпространение на подобни заболявания. В случай на установяване на салмонела фермерите например са задължени да унищожат птиците.

Както е известно в ЕС действат едни от най-строгите стандарти за безопасност на храните. Според председателя на Американския съвет на износителите на птиче месо и яйца Джеймс Самнър истинската причина за налагане на подобна забрана от страна на Европа е страх от конкуренцията на пазара, тъй като третирането с хлорна вода понижава значително разходите за производството на птиче месо. Припомняме че в момента Брюксел и Вашингтон водят преговори за създаване на най-голямата в света зона за свободна търговия, която би позволила свободно движение на товари на територия с население от 820 млн. души.

Превод: Мартин Иванов

 

Leave a Comment