Европейската ветеринарна комисия у нас заради Син език

Министър Грудев се среща утре с животновъдни сдружения, за да информира бранша за ваксинирането срещу Син език

Васил ГрудевЕксперти от ГД САНКО към Европейската комисия по ветеринарните въпроси са в България заради епидемията от Син език по преживните животни. Днес те са разговаряли със земеделския министър Васил Грудев, съобщи пресцентърът на МЗХ. Според Грудев Европа има нужда от обща реакция и координация при възникване на подобен тип заболяване.

Пред експертите на САНКО Грудев е  посочил, че според Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните се налага страната да предприеме ваксинация на всички видове животни. Въпросът, който подлежи на дискутиране, е кога да се извърши тази ваксинация, като се вземат предвид всички условия – както климатични, така и наличието на достатъчно дози от ваксината за цялата популация.

Министър Грудев е заявил, че ще очаква заключенията от срещата, която продължава под председателството на съветника на министъра по ветеринарните въпроси д-р Хейнрих Майер Жерболе с участието на експерти от дирекциите „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” и „Животновъдство” на МЗХ, Българска агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска.

Утре министър Грудев ще представи резултатите пред фермери, с които предстои да се срещне.

 

Leave a Comment