Муравей Радев с рецепта за КТБ: Василев излиза, държавата влиза

Муравей Радев„Цветан Василев не може да оздрави Корпоративна търговска банка (КТБ). Той не е решението на проблема, той е пречката.“ Така смята бившият финансов министър при кабинета на Костов Муравей Радев, който бе събеседник пред бТВ тази вечер. Василев е пречка заради създадения от него олигархичен модел – „силна банка – мощна медийна империя – политическа протекция от върховете на държавата“. Хората вече не му вярват и ако банкерът запълни т.нар. финансова дупка в КТБ, и банката отвори врати, вложителите ще се подредят на опашка, за да си изтеглят парите. Според Муравей Радев самият Цветан Всилев е наясно с това, както се подразбира от последните изказвания на банкера.

За да се решат двата основни проблема на КТБ – капиталовата и ликвидната дупка – БНБ трябва да вземе 51% от акциите на банковото дружество на Цветан Василев чрез държавната Българска банка за развитие. Преди това тя трябва да обезсили акциите на банкера, който е в Сърбия и да обяви минималния изискуем капитал, който да покрие капиталовата неадекватност. Муравей Радев е готов да се обзаложи, че когато след десет дни одиторите обявят размера на „финансовата дупка“, той ще е под 1 милиард лева.

Според бившия финансов министър, ако държавата стане основен акционер в КТБ, никой няма да тръгне да си тегли парите, защото няма да има по-сигурно място за тях от това в бъдещата държавна банка. Така ще се реши и ликвидният проблем в КТБ.

В момента българските данъкоплатци са „с двата крака набъркани“ в кризата с КТБ, поясни Радев. Средствата във Фонда за гарантиране на депозитите, които са 2.1 милиарда, са всъщност пари на всички българи, тъй като всички извършват определени разплащания чрез банките. Сумата обаче няма да е достатъчна, за да се изплатят гарантираните до 200 000 лева депозити. Ще са необходими още 1.5 милиарда лева, които държавата по закон е длъжна да изплати.

Освен гарантираните влогове, има още негарантирани 2 милиарда лева в банката, които са както на физически лица, така и на фирми, общини, институции. Докато започне осребряването на активите на КТБ при евентуалния ѝ фалит, фирмите няма да издържат и ще тръгнат верижни фалити, вижда Радев.

От друга страна, когато се изпразни Фондът за гарантиране на депозитите, банковата система ще стане силно уязвима в случай на трус.

 

Муравей Радев е сигурен, че фалирането на КТБ ще предизвика изключително дълбока криза в цялата страна.

Leave a Comment