Променят Изборния кодекс, за да няма натрапени депутати като Бат’ Сали

Експерти в служебното правителство работят усилено за промени в Изборния кодекс. Повод да се преосмисли сега проф. Георги Близнашкидействащата система на избор е случаят с натрапения като депутат от Кюстендилска област депутат от ДПС Бат’ Сали – Александър Методиев, който предизвика неспирни протести.

В проекта на новия Изборен кодекс се предвижда смесена избирателна система – половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите – пропорционално, като се върне системата „Д’Онт“ за разпределяне на мандатите, която облагодетелства големите партии. Това съобщи служебният премиер Георги Близнашки пред телевизия „България он ер“. „

Според него изборите на 5 октомври са показали най-лошите страни на пропорционалната избирателна система.

„Българите зад граница вече проявяват значително по-голям интерес да гласуват. Това беше едно свръхусилие от наша страна. Даже изпратихме представители на държавната администрация, които да участват в секционните избирателни комисии. Проблемите идват от самия Изборен кодекс и приетата система за разпределяне на мандатите. По принцип два са критериите, по които се изгражда изборната система. От една страна демократичност, но вторият критерий е критерият за ефективност. Тоест страната да бъде управляема, да не се стига до тези ситуации, които наблюдаваме след последните избори“.

Leave a Comment