Проект: Данъчните декларации за доходи и печалби през Интернет без електронен подпис

Граждани и фирми ще могат да изпращат в НАП формулярите чрез персонален идентификационен код

данъчна декларацияНационалната агенция за приходите е подготвила промени в данъчните закони, които ще облекчат значително подаването на данъчни декларации от граждани и фирми. Според проекта декларациите за получените доходи от физически лица и печалби на дружества ще могат да се подават през интернет с персонален идентификационен код (ПИК) вместо с изисквания сега електронен подпис, съобщава в. „Стандарт“.

Промените ще бъдат предложени веднага след съставянето на новия парламент.

Това ще облекчи значително офисите на приходната агенция и разходите на граждани по изпращане на годишните декларации по пощата. В момента подаването на декларации през интернет става само чрез електронен подпис. Заради разходите за придобиването му едва 14% от физическите лица подават декларациите си онлайн, докато при компаниите така се подават 99% от декларациите за ДДС и 58% от годишните данъчни декларации.

Персоналният код беше въведен преди няколко години и се дава безплатно на физически и на юридически лица. Номерът позволява на всеки потребител да прави справка в сайта на данъчните за това на каква сума и на какъв договор го осигурява работодателят, какви плащания към данъчните е извършил и дали дължи суми на агенцията.

Leave a Comment