Млади фермери направиха пазар в интернет

Той вече работи в София и Варна, искат да открият „клонове“ и в други градове

Автор: Мартин Иванов

пазар в интернетТе са млади и енергични, и освен че се занимават със земеделие, са се заели с една нелека задача, да проправят пътя до потребителите на своите колеги фермери през необятното интернет пространство. Това са Явор и Мартин, които са създали специална интернет платформа- papaio.com, където среща си дават онези, които произвеждат земеделска продукция, и тези които искат да получават качествена храна.

„От няколко години се занимавам със земеделие и съм наясно със проблемите на дребните фермери за реализацията на продукцията им”, разказва Мартин. Двамата с Явор намерили едно просто решение – да създадат онлайн платформа за търговия и така да скъсят пътя до клиентите. Идеята на платформата е проста – създаването на групи от потребители с общи интереси или на хранителни кооперативи, които да контактуват директно с производителите.

„Два от най-големите кооперативи се намират във Варна и София. Те имат по няколкостотин активни потребители. Под активни потребители имам предвид такива, които всяка седмица поръчват стоки на стойност между 50 и 100 лева”, разяснява той. Идеята вече работи и порталът за директни продажби е активен от почти два месеца. Мартин признава, че срещат доста голямо одобрение не само сред производителите, но и сред онази част от хората, на които им е писнало да пазаруват храни с неясен произход, или такива от другия край на света в големите хипермаркети.

„Ние не сме създали поредният онлайн магазин за хранителни продукти, а насърчаваме хората да създават групи от хора с еднакви интереси, които да си поръчват кашкавал или сирене от един производител, зеленчуци от друг”, продължава Мартин. По думите му подобна схема улеснявала и производителите, тъй като те получавали предварително информация за това каква продукция седмично могат да реализират, пестейки разходи за транспорт и намалявайки до минимум процента на бракуваната стока. Държи се не само на контакта между производители и потребители в мрежата, но и на реалния такъв. Ето защо всеки клиент директно заплаща стоката си на уговорено предварително с производителя място.

Явор и Мартин не спират до тук. В момента търсят съмишленици и от други градове като Пловдив за създаване на подобни хранителни кооперативи за разпространение на идеята за бърз и практичен достъп на хората до реалните производители на качествени храни. Те са сигурни че това ще увеличи и възможностите на земеделските производители да открият нови пазари.

Leave a Comment