Министър Станков: Режех лозето, когато ме поканиха при президента

Не съм активен в политиката, останах в БСП, защото съм последователен, каза пред бТВ земеделският министър

„Режех лозето, когато получих покана да се явя при г-н президента. Срещнахме се, той ме покани да стана министър на

проф. Иван Станков

проф. Иван Станков: Надявам се да бъда полезен

земеделието и, след кратко колебание, приех“. Това разказа днес пред бТВ проф. Иван Станков. Той поясни, че един от главните аргументи да се съгласи за поста е, че е преценил, че би могъл да помогне с нещо за животновъдството, което е в много тежко положение. Министър Станков поздрави овчаря Тодор от Пиринско, който бе главен герой в кратък репортаж, излъчен по време на разговора. Тодор има стадо от 200 каракачански овце и се оплака от безсмислени санкции, които му наложили след като му изплатили държавната помощ. Проф. Станков обеща в скоро време да посети планинските животновъди от Смолянско и Кърджалийско, където е най-тежко. Разкри, че вчера е имал трудна среща с животновъдите.

Водещият изрази учудване как проф. Станков е бил избран от президента за служебен министър, при положение, че е бил общински съветник от БСП.

„Вижте, отговори Иван Станков, никога не съм бил активен в политиката. А останах в БСП, защото съм последователен.“ Министърът поясни, че е бил общински съветник в Стара Загора само за 2-3 месеца, защото междувременно станал ректор.

Проф. Петков се изказа положително за направеното до момента от Мирослав Найденов и министерството. „Не е моя работа“, отговори на въпроса как ще коментира обвиненията на БСП за търговия с влияние и други, на Мирослав Найденов. „Той (Найденов) остави здрава основа, направени са доста неща по устояване на българските интереси в ЕС“, подчерта министърът.

В началото на тв разговора той разясни какво е постигнато в преговорите за Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г. Проф. Найденов бе в Брюксел в началото на седмицата и вчера отчете на специална пресконференция договореното.

Министърът обобщи, че в най-добра позиция е зърнопроизводството, което има постигнати успехи и трябва да продължи да се развива. Той обаче уточни, че договореностите дават възможност оттук нататък да се работи за стабилизиране на животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството. Петков посочи като един от лошите резултати фактът, че нямаме достатъчно овце и агнета, за да отговорим на исканията за експорт на Саудитска Арабия и Катар. Според него у нас трябва по-сериозно да се развие отглеждането на месодайни породи едър рогат добитък.

Един от безспорните успехи на преговорите в Брюксел са договорените „обвързани плащания“, според които ще могат да се раздават субсидии не само за площи, но и за постигнато производство. Това касае най вече овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството.

На въпроса за откритото конско месо в колбасите, министър Петков отговори, че той самия често е консумирал продукти от конско месо в чужбина. Но, у нас нямаме традиции в използването му и всеки преработвател, който го влага, а не отразява това в етикетите, ще бъде санкциониран.

„Абсолютна динамика е дотук – от сутрин до вечер. Гледам да не изтърва важните проблеми“, каза за работата си като министър Иван Петков.  Призна, че в редки случаи, когато е уморен, съжалява, че е приел поста. Но това отминавало като настроение. „Надявам се да бъда полезен за тези 2-3 месеца“, каза още той и успокои водещия, че има много приятели, които ще напръскат лозето му, докато той е зает с българските дела.

 

Още по темата: Равнис с България направи за земеделието ЕС

 

Leave a Comment