Проф. Камен Плочев: Не хранителни добавки, а вода срещу ебола

Четирима санитари от Военномедицинска академия са напуснали работа днес

Четирима санитари от Военномедицинската академия (ВМА) тази сутрин са обявили, че напускат работа. Причината е, че така и не са повярвали, че 57-годишният мъж, за когото имаше съмнение, че е заразен с ебола, страда от друго заболяване. „Аз имам вина, че не успях да ги убедя“, каза тази вечер пред бТВ проф. Камен Плочев, директор на инфекциозното отделение във ВМА.

Проф. Плочев обясни, че ако диагнозата на пациента е била ебола, от ВМА са можели да подпомогнат работатапроф. Камен Плочев на сърдечно-съдовата и отделителната му системи, но лекарство за тази болест няма. Той уточни, че има един прост метод, който се прилага при тази зараза и той е много ефективен. „Заболелите от вируса в света са 15 000 души. От тях 5000 са умрели, а 10 000 са останали живи“, направи простата сметка проф. Плочев. Въпросът е в това, че телата на някои хора си създават механизъм на противодействие срещу вируса и успяват да се справят с него. Тук е и разковничето на лечението – от оздравелите се взима кръв, създава се серум, който се инжектира на болните. Проблемът при хората от Западна Африка, където са главните огнища на болестта, е че не биха допуснали да получат кръв от бели хора, тъй като те смятат, че най-големите им беди идват именно от белите. Включително и ебола.

Специалистът съобщи новината, че в страната ни вече има инкубаторна носилка, която ще се използва при опасни зарази.

На въпроса дали заразата с ебола не е създадена и разпространена от фармацевтични компании, каквито слухове вече има, проф. Плочев отговори, че не знае. Факт е обаче, според него, че в света най-много се печели от пороци и нещастие. Експертът си спомни, че когато е присъствал на медицинска конференция за СПИН в Глазгоу, болни са протестирали и са твърдяли, че вече има създадено лекарство, но фармацевтите го крият и не го споделят с тях.

Хранителните добавки не са вариант за предпазване от ебола, категоричен е проф. Плочев. Съвсем друго е мнението му за хигиената. Това е задължително, каза той и си припомни един случай. Веднъж се наложило да посети лагер в Радуша, Македония, тъй като имало случаи на малария. 5% от хората били болни. Там имало и дефицит на вода. Тогава било организирано ежедневно доставяне на цистерни с вода и болните от малария намалели на 0.1%. Една от причините за разрастването на ебола в Африка е именно безводието на големи територии, посочи проф. Плочев.

Leave a Comment