Докладът на ЕК за България ще е много тежък

Румъния най-вероятно ще ни изпревари заслужено за членство в Шенген, смята вицепремиерът Меглена Кунева

Меглена КуневаДокладът на Европейската комисия (ЕК) по отношение на механизма за сътрудничество и оценка ще е много тежък за страната ни, заяви днес  на пресконференция вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева. „Сравнението между България и Румъния няма да е в полза на България“, предположи тя. България няма да е отбелязала съществен напредък в предстоящия евродоклад, което означава, че Румъния ще се придвижи по-бързо към членството в Шенген. Меглена Кунева поясни, че няма пряка връзка между докладите на Брюксел и свободната икономическа зона Шенген, но те играят съществена роля в крайното решение за членство.

Според нея лошият доклад, който се очаква към средата на януари догодина, се дължи на изключителното забавяне на мерките и липса на политическа и обществена воля.

Европейската комисия е отворила към момента срещу България 67 процедури по нарушения на правото на ЕС. „Работим една трета от тях да бъдат затворени още тази седмица, но трябва да се положат усилия за останалите“, посочи вицепремиерът.

Заради предсрочните избори и политическата нестабилност в последната година броят на процедурите се е увеличил двойно, въпреки че страната ни е включена в пилотния проект на ЕС, който позволява нарушенията да се отстраняват на най-ранен етап.

Само за тази година отворените процедури са 47, като това е най-големият брой след първата година на членството. Въпреки това, според Кунева, страната ни не стои зле в общ европейски план – за 2013г. сме на 15-то място, с близки резултати до Унгария, Ирландия, Словакия, Финландия, Холандия и Кипър.

Меглена Кунева отново повтори тезата си, че за да се подобри имиджът на България пред Европейската комисия, са необходими три ключови мерки – избор на председател на Върховния касационен съд, избор на съдебен инспектор и приемане на съдебна реформа.

Очакванията си в предстоящия доклад да попадне случаят с тефтерчето на Филип Златанов и преправянето на инициалите ДП на 10.

Leave a Comment