Над 10 пчеларски дружества създават днес Национална конфедерация

Новото обединение ще е с две нива на управление – централно ръководство и съставни организации, които излъчват представители в управлението

пчелариНад 10 пчеларски дружества, включително и пловдивското „Акация 1899“, ще поставят днес в Габрово основите на бъдеща Конфедерация на българските пчелари (КБП). Обединението ще стане факт след като в продължение на една година пчеларите не намериха форма това да се случи.

Преди това организаторите излязоха с призив към бранша. В него се посочва, че от години пчеларството у нас е в упадък. Само за периода от 2007 г. до края на 2012г., въпреки тригодишните пчеларски програми, пчелните семейства от 719 хиляди са намалели до 530 хиляди или с една четвърт (с 26%), а пчеларите са намалели съответно от 33 хиляди на 19 хиляди – с цели 42%.

В призива се обръща внимание и на хронологията. След 2003 г., когато е приет Законът за пчеларството са се създали няколко пчеларски организации, самообявили са като национални. Те обаче не са успели да обединят бранша, тъй като в тях членуват под 3% от всички, които се занимават с пчеларство. Нито един от проблемите не е решен, се казва в призива. Според него въпросните национални пчеларски организации разпределят милионите левове от Националните тригодишни пчеларски програми в свой личен интерес и на приближените си.

„Лъвският пай от парите отиваше и продължава да отива при точно избрана малка група хора – майкопроизводители, производители на отводки и производители на кошери! Много малка част от пчеларите – по около 1000 души годишно получават трохите от тригодишните пчеларски програми. Огромната част от пчеларите не получават нищо! Така ли се подпомага пчеларството? Отговорът е: категорично НЕ!“, се казва в документа.

В края на обръщението-призив се припомнят и поучителните думи на Учителя Петър Дънов:

„Веднъж ученик попитал Учителя:

-Дълго ли ще чакаме промяна към по-добро?

-Ако чакате, ще е дълго! – отговорил Учителя”.

Бъдещата конфедерация ще има опростена организационна структура с две основни йерархични нива – национално ръководство – общо събрание, председател, управителен съвет (УС) и контролен съвет (КС), които ще работят в интерес на членовете на организацията. И второ ниво – общински пчеларски организации, други пчеларски сдружения, формирани на нетериториален принцип, пчеларски фирми, нечленуващи в нито една организация и физически лица-пчелари, нечленуващи в нито една организация

Изрично условие е членовете на КБП  да бъдат пчелари, занимаващи се основно с производство на пчелни продукти.

Общото събрание на конфедерацията ще се състои от делегати, избирани на квотен принцип (според броя на членовете) от общинските пчеларски организации, фирмите и физическите лица. Така пчеларите от второто ниво ще могат да избират делегатите, които да ги представляват във върховния орган на КБП – общото събрание и там да защитават техните искания и интереси.

Предвижда се конфедерацията да се изгради в следната последователност: Разработване на проект на Устав на КБП. Избиране от учредителното събрание на временен управителен съвет (УС) от неголям брой пчелари с мандат до около една година. Този орган ще има задачата да популяризира целите и устава на конфедерацията и да започне изграждането на КБП чрез организиране или възстановяване на вече съществували по-рано общински пчеларски организации с членове на асоциацията. След набиране на значителен брой членове на конфедерацията от по-голямата част от страната, ще бъде проведено общо събрание за избиране на нов управителен съвет с пълен състав.

Leave a Comment