Агро комисар Фил Хоган разкри приоритета си – опростяване на регламентите

Светлана Боянова участва в изслушване на комисаря по земеделие пред Комисията AGRI в Европейския парламент

европарламентКомисарят по земеделие в Европейската комисия Фил Хоган определи като своя първостепенна задача необходимостта от опростяване и преглед на действащите регламенти и процедури (особено по отношение на

Светлана Боянова и Фил Хоган

Светлана Боянова и Фил Хоган

Общата организация на пазарите, където действащите актове са повече от 200), с оглед осигуряване на стабилна и предвидима законодателна рамка за земеделските производители. Това съобщи пресаташето на Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Боянова участваше вчера в изслушването на комисаря по земеделие Фил Хоган пред комисията по земеделие в Европейския парламент AGRI. Както  известно, България няма свой евродепутат член на аграрната комисия в Брюксел.

Комисарят отбеляза мерките, които новата ОСП предвижда за подкрепа на младите фермери, включително по-

лесен достъп до финансиране чрез инструментите на ЕИБ.

ЕК е получила 116 от 119 програми за развитие на селските райони, като осем от тях се очаква да бъдат одобрени до края на тази година, а останалите поетапно – до края на март или до средата на 2015 г., посочи Хоген. По отношение на зеления компонент на ОСП, комисар Хоган увери, че ЕК няма да налага санкции при неточно прилагане през първите две години.

Комисарят смята, че ЕК предприема необходимите мерки, за да осигури подкрепа на европейските производители заради ембаргото, въведено от Русия, чрез т.нар. предпазни мерки (с общ бюджет 400 млн. евро). По отношение на предстоящото отпадане на квотите за млякопрез 2015 г., комисарят изрази очакване за по-голяма флуктуация на цените на мляко, но увери, че ЕК няма да допусне криза в сектора.

 

 

Leave a Comment