Земеделските производители ще се осигуряват върху 300 лева през 2015 г.

С четири месеца расте стажът за пенсиониране, възрастта се замразява. От догодина всеки ще избере дали допълнителното пенсионно осигуряване да е в частен фонд или в НОИ

на полетоЗемеделските производители ще се осигуряват не върху 420 лева месечен доход, както бе заложено при първото четене на проектобюджета за 2015 г., а върху 300 лева. Това реши бюджетната комисия в Народното събрание, която днес гласува сметката на държавното обществено осигуряване. Минималният осигурителен праг от 300 лева е по предложение на земеделския министър Десислава Танева.

От догодина се увеличава с четири месеца стажът за пенсиониране. Възрастта ще остане замразена. Променят се и разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване. Така всеки ще може да избере дали вноските му за втора пенсия да отиват в Националния осигурителен институт или в частен фонд. Умишленото укриване на осигурителни вноски ще подлежи на наказателна отговорност.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни пред БНР, че всеки ще има право веднъж в живота си да избере дали вноските му да отиват в солидарния модел или към частен фонд. „Разчети не могат да се правят по простата причина, че ние не знаем каква ще е волята на хората. Може изобщо да няма интерес към връщане в солидарната система на НОИ, защото все пак това са две различни системи“, посочи Менда Стоянова. „В частния пенсионен фонд вашите пари се набират по ваша индивидуална партида, което е и плюс и минус, защото плюсът е, че все пак това са вашите пари и вие бихте взели допълнителна пенсия точно от вашите пари, минусът е в това, че ако там не се внасят редовно вноски, партидата ви вероятно ще бъде доста бедна откъм средства и другият – солидарния модел, с който всички ние в момента със своите вноски плащаме пенсиите на настоящите пенсионери. Това е системата, която е в България и в цяла Европа, обясни Менда Стоянова.

Депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене бюджета на Здравната каса и започнаха обсъждането на парите за общественото осигуряване.

Leave a Comment