Департаментът на САЩ понижи прогнозата си за реколтата от пшеница в България

Площите са със 150-200 хил. хектара по-малко от заплануваните, очаква се напролет царевицата да е с 440 хил. ха повече

Автор: Мартин Иванов

пшеницаДъждовното време през ноември, което е попречило на българските фермери да успеят да приключат със сеитбата на зимните сортове зърно, стана причина за понижаване на оценката на експертите от Департамента по земеделие на САЩ за новата реколта от пшеница в страната. Това съобщава порталът UkrAgroConsult, позовавайки се на последния доклад на външната служба на департамента (FASUSDA).

Според експертите площите със засята пшеница в България са се оказали със 150-200 хил. хектара по-малко в сравнение със заплануваното. В резултат на това прогнозата за реколтата от пшеница през следващата година беше намалена от 4,92 на 4,6 млн. тона. Очаква се през пролетта фермерите да засеят на полетата, предвидени за зимните сортове пшеница, повече царевица и слънчоглед. Според експертите това ще доведе до увеличение на площите с царевица в страната с минимум 440 хил. хектара в сравнение с предходната година.

Румънската пшеница най-евтина на търг в Ирак

Междувременно стана ясно, че на организиран търг за закупуване на 50 хил. тона твърда пшеница, румънските износители са предложили най-изгодните оферти при цена от 313 USDза тон. В сравнение с тях украинска пшеница се предлага на 322,97 USDза тон, австралийска за 325,90 USDза тон, канадска за 336.5 USDза тон и американска за 333,87 USDза тон. Русия не е участвала на обявения търг. Офертите на участниците ще са валидни до 25 декември.

Leave a Comment