Saxo Bank прогнозира драстично поскъпване на пшеницата заради вулкан

Датската банка вижда фалит на Русия, излизане на Обединеното кралство от ЕС, рецесия в Германия и за капак – рязко поскъпване на шоколада

През 2015 година пшеницата може да поскъпне двойно заради изригването на вулкан, който ще унищожи

Saxo Bank

Saxo Bank

голяма част от реколтата. Това  пише порталът UkrAgroConsult, позовавайки се на актуалните прогнози на датската банка Saxo Bank.

Повечето прогнози на банката звучат наистина невероятно. Например: президентът на ЕЦБ Марио Драги ще бъде заменен от Йенс Вайдман, хакерските атаки ще превърнат интернет в истински Аемагедон и ще доведат до спад в цените на акциите на компании като Amazon с  50% от стойността си… Но, финансовият свят чете тези прогнози с голямо внимание.

Това са само три от прогнозите на Йенс Якобсен, които той публикува всяка година. Колкото и да са невероятни обаче, почти всяка година поне една от тях се сбъдва.

В друга своя прогноза банкерът заяви, че Германия ще изпадне в рецесия, въпреки че както е известно, всички считат държавата за „локомотива на Европа”. В действителност обаче в края на третата четвърт на 2014 година федералната република наистина се намираше на ръба от рецесията след забавяне на темповете на растеж. Ето защо през настоящата година анализаторите се вгледаха още по-внимателно в прогнозите на Якобсен.

SaxoBank пише, че вероятността всяка една от прогнозите да се сбъдне е ниска, но те са направени на базата на серия от възможни събития както на пазарите, така и в политиката.

За 2015 година се прогнозира още фалит на Русия и девалвация на китайския юан с 20%. В случая с Русия сценарият сякаш изглежда перфектен – падането на цените на нефта и западните санкции доведоха до отслабване на рублата. Според главния икономист на банката това ще тласне или цялата страна или редица държавни компании към пропастта.

И в Китай икономическите проблеми изглеждат сериозни- падането на цените на жилищата не оставя друг изход пред правителството, освен да търси изход с рязко обезценяване на валутата. Според повечето експерти Русия има достатъчно финансови запаси, за да избегне банкрута, а благодарение на сериозни промени Китай отново може да излезе на пътя на растежа.

Подобни прогнози Якобсен дава и за пазара на недвижими имоти във Великобритания, за който дори предвижда истинска катастрофа и спад в цените с ¼. Освен това антиевропейските настроения в кралството стават все по-големи и е твърде вероятно през 2017 година да бъде проведен референдум за излизането на страната от ЕС, прогнозира още той.

От другата страна на земното кълбо – в Япония, ще продължат да печатат пари с още по-голяма скорост. Очаква се освен това да бъдат изкупени 60% от новите държавни акции, което ще доведе до отлив на чужди инвестиции от страната и понижаване на курса на йената. Това ще предизвика увеличаване на импорта на стоки, а инфлацията може да стигне до 5%. Към настоящия момент е трудно да се повярва в подобен сценарии с оглед на това, че вече две десетилетия Страната на изгряващото слънце се намира в тежка дефлация.

Европейската Централна Банка също се очаква да продължи с печатането на пари, което ще доведе до смяната на нейния шеф Марио Драги с шефа на Дойче Банк Йенс Вайдман. Според Якобсен икономиката на Европа ще продължи да куца и това ще доведе до отлив на инвестиции.

И ако тези лоши новини не ви стигат, има още една: очаква се рязко поскъпване на шоколада. Причина за това ще е двойното увеличение в цената на какаото. За това способства както увеличеното търсене от страна на Китай, така и нарастващата популярност на тъмния шоколад, в който има голямо съдържание на какао. По мнението на Якобсен в последните години в Западна Африка е направено много малко по отношение на инвестициите в нови какаови плантации, а съществуващите вече са доста стари. Така се очаква цените на какаото да минат 5 000 долара за тон. В момента те се движат около 2400 долара за тон. Предишният рекорд е от 2011 година, когато какаото поскъпна до 2775 долара за тон. Това е ужасна прогноза за любителите на шоколада, на които не им остава друго, освен да се надяват, че точно тя няма да се сбъдне. 

Leave a Comment