Производителите на ток от дървесна биомаса против намалението на изкупните цени

дърва за огревПроизводителите на ток от дървесна биомаса се обявиха против предложението на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за намаляване на изкупните цени на електроенергията. Предложението предвижда поевтиняване с 34%. Мотивите за поисканата от ДКЕВР нова тарифа е спадът на цените на дървесината с 10%, съобщава „Инвестор“.

Цената на дървесината не намалява, а расте, възразиха производителите на ток от биомаса. На последните търгове през декември дървесината се е продавала за 160 лева за куб. метър, което е 307 лева за тон.

От Българската асоциация за биомаса посочиха грешки в изчисленията на държавната комисия. Цитираните от регулатора цени на дървесината са изчислени от куб. метър (метриката на данните, предоставени от Министерството на земеделието) в тонове (метриката, използвана от регулатора в анализа). Представители на централи за биомаса възразиха и срещу допускането, че предприятията работят по 8 хил. часа годишно. Председателят на асоциацията Андрей Бъчваров посочи, че европейските централи работят не повече от 7 хил. часа годишно, а българските – не повече от 4 хил. часа годишно заради проблеми с доставките на суровина.

Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват, че централите на биомаса имат дял от около 0,2% от генерираните товари в енергийната система.

Според предложението на ДКЕВР най-значимо ще е намалението за централите с мощност над 5 МВт, които произвеждат електричество от дървесни остатъци и биомаса, получена от прочистване на гори. В момента за тях изкупните цени са от 222,80 лева за мегаватчас, но ако предложението на работната група бъде одобрено, тяхната енергия ще се изкупува за 146,56 лева за мегатавчас. Това представлява намаление от почти 35%.

Най-висока остава цената за централите с мощност до 5 МВт, които използват дървесина и отпадъци от прочистване на гори – 188 лева за мегаватчас. В момента обаче изкупната цена е 278,48 лева за мегаватчас.

 

Leave a Comment