Най-малко 4 фермера могат да регистрира група, но за да инвестират по ПРСР трябва да са поне 6

Субсидията за създаване на действаща администрация, която да работи за сдружението, се получава 5 години и максималният ѝ размер е общо 400 000 евро
Светлана Боянова

Светлана Боянова

Мярка 9 в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) подпомага работата на група производители. За да може групата да получи финансиране, тя трябва да се състои от поне 4-ма фермери, разясни пред Агро ТВ председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. По въпросната мярка групата производители може да получи финансиране в продължение на пет години, като максималната сума се изплаща през първата година и тя не е по-голяма от 100 000 евро. На втората финансирането е 90 хиляди евро, на третата – 80 хиляди и съответно през четвъртата и петата година 70 и 60 хиляди евро (общо 400 хил. евро).  Точният размер за подпомагането е според годишните обороти на групата производители и не повече от 10% от него и не по-вече от 100 000 евро.

„Тази сума е, за да може да функционира самата организация, там да има човек, който да движи сделките, да движи счетоводството. А плановете за инвестиции на организацията са по друга мярка“, уточни Светлана Боянова. Групата производители може да кандидатства по бившата мярка 121, която е вече подмярка 4.1 или по бившата мярка 123, която в новата ПРСР е 4.2. Хубавото, според председателя на Института за агростратегии и иновации е, че ако група производители кандидатства по мярка 4.1, тя ползва по-високо ниво на подпомагане. Но пък условието е организацията да е съставена от 6 до 10 производители. Ако са над 10, подпомагането е още по-голямо.

Новата ПРСР още не е официално одобрена от Брюксел, но в мярка 9 е заложено, че за да бъдат допустими за подпомагане групите и организациите, първо трябва да са учредени с цел съвместно предлагане на продукцията. После те трябва да са регистрирани по търговския закон или закона за кооперациите. На трето място – да имат минимум четирима членове. На четвърто – годишната реализирана продукция на организацията да е не по-малко от 50 000 лева, изброи Светлана Боянова. Създатели на групите и организациите могат да бъдат еднолични търговци или физически лица, но всеки един от тях да има не повече от 40 процента в правото на глас.

И при оценка на проектите на групите, които кандидатстват по мярка 9, има приоритети. Ще се дава преимущество на сдруженията на животновъди или на овощари и градинари. Допълнителен бонус при оценяването получават организациите, в които 50 % от членовете са млади фермери. Също така и ако 50 % са подпомогнати по тематичната подпрограма за малките стопанства. „Трябва да се знае, че в началото на кандидатстването се представя бизнес план и само ако той коректно се изпълнява, само тогава ще се получи доплащане“, обърна внимание Светлана Боянова. 

„В ЕС виждат проблем в някои страни членки – считайте и в нашата страна – със сдружаванията“, продължи Боянова. В доклад за земеделските организации се казва, че през 2010 г. общият брой на сдруженията на производители, които са били признати в 23 държави-членки, е 1599. В една отделна графа е посочено разпределението между организации и групи производители във всяка държава – най-много са в Холандия, Белгия, Чехия, Швеция, Германия, Дания, Испания, Италия, Франция. Реално България е почти накрая заедно със Словения, Люксембург, Литва и Естония.  През 2018 г. ще има законодателни предложения за нови мерки стимулиращи сдружаването.

Прочети още: Как се създава Агрогрупа производители? Разказ от първо лице

 

Leave a Comment