Раждането на първата генно модифицирана маймунка Анди предизвика гняв

ГМ маймунка Анди

ГМ маймунка Анди

На 2 октомври 200о г. учените от Орегон създават първата генетично модифицирана маймуна. Събитието, оповестено на 11 януари 2001  г., предизвиква бурната реакция на огромни групи природозащитници и дружества за защита на животните. Маймунката от мъжки пол Анди (ANDi – на английски написано наобратно означава „вмъкнато ДНК“) е игрива, с цвят на кафе, вид резус. Учените използват този вид маймуна, защото той споделя 95% от гените на хора. Анди е проектирана да бъде носител на ген от друг вид. Работата показва, че чужд ген може да бъде доставен и вмъкнат в хромозома на примата. Учените очакват, че генните вмъквания в маймуната ще пресъзддат модели на заболявания при човека като Алцхаймер, диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване, което ще предостави по-стабилна среда за изпробване на нови лекарства, генна терапия и модифицирани стволови клетки. Създателите на генно-модифицираната маймуна обясняват, че единствената цел за експеримента е човешкото здраве. Те не обръщат внимание на протестите, че той, Анди, е обречен да умре в мъки.

Анди е създаден чрез техники, използвани обичайно за генетична модификация при животни и човешка генна терапия. Целта на това изследване е да се оптимизират техниките за производство на генетично модифицирани примати, които да служат за модели на различни болести.Това изследване е окуражаващо, защото може да се ускори разработването на нови методи за лечение на редица заболявания – от диабет и рак на гърдата до Паркинсон и ХИВ.

Анди се ражда като нормална, енергична, здрава маймунка. След появата му на бял свят той е отгледан заедно с двамата си братя и сестри, а учените наблюдават растежа и развитието му.

Анди е роден с допълнителен ген, наречен зелен флуоресцентен белтък (GFP), който е естествено срещащ се в медузите и при осветяването му със синя до ултравиолетова светлина проявява ярко зелена флуоресценция.

Въпреки, че Анди е носител на гена, той не е функционален – изглежда генът не произвежда химичното вещество, което трябва, тъй като корените на косата и ноктите на маймуната не светят под определената светлина.

Две други маймуни, които са били мъртвородени, обаче са светели.

Преди създаването на Анди много животни бяха станаха обект на генното инженерство – от мишки до овце. Никой обаче не беше успял да вкара нов ген в някой примат – класа бозайници, който включва и човека.

По-късно – през 2009 г., отново от щата Орегон съобщиха за раждането на други две модифицирани маймунки – близнаците Року и Хекс, чиито имена идват от думата за шест, съответно на японски и на гръцки.

Leave a Comment