Луис Карол, който живя и остана в света на децата

 

Преди цели 117 години, на днешния 14 януари умира човекът, който живя и остана в света на децата – Луис Карол. За мнозина името му е синоним на детска литература, тъй като той е един от най-любимите и запомнящи се автори на деца по целия свят.

Алиса в Страната на чудесата

Алиса в Страната на чудесата

През живота си Карол страда от сериозно заекване, но не изпитва проблеми, когато говори с деца. Взаимоотношенията му с младите хора, когато е в зряла възраст са от голям интерес, тъй като те несъмнено вдъхновяват най-известните му творби, но са подложени на доста спекулации през годините. Карол обича да забавлява децата и именно Алис, дъщеря на декана на колежа, в който преподава, е тази на която може да се припише вдъхновението му за неговия шедьовър „Алиса в Страната на Lewis_Carrollчудесата“. Самата Алис Лидъл си спомня как е прекарвала много часове с Карол, седнала на дивана, докато той е разказвал фантастични истории за мечтани светове. По време на следобеден пикник с Алис и двете й сестри, Карол разказва за пръв път това, което по-късно става „Алиса в Страната на чудесата“. Когато Алис се прибира, тя възкликва, че той трябва да ѝ напише тази историята.

Карол изпълнява искането на малкото момиченце и чрез поредица от случайности, историята попада в ръцете на писателя Хенри Кингсли, който кара Карол да я публикува.

„Алиса в Страната на чудесата“ е издадена през 1865 г. Карол става сравнително известен в резултат на което пише продължението „Алиса в Огледалния свят“. Когато писателят умира, Алиса вече е станала най-популярната детска книга в Англия, а до 1932 г. той е един от най-популярните писатели в света.

Истинското име на Карол е Чарлс Латуидж Доджсън. Той е роден в Деърсбъри, Англия, на 27 януари 1832 г. в семейството на свещеник. Като най-голямо момче в семейството с 11 деца, Карол умее доста добре да забавлява себе си и братята и сестрите си, като пише и създава различни игри. Като момче, той превъзхожда другите по математика и печели много академични награди. На 20 г. получава стипендия за Christ College. Освен, че работи като преподавател по математика, той е и запален фотограф и пише есета, политически памфлети и поезия.

Карол създадава множество изящни фотографии. Неговите забележителни портрети включват тези на актрисата Елън Тери и поетът Алфред Тенисън. Той също снима деца във всички възможни костюми и ситуации, като впоследствие прави голи проучвания за тях. Въпреки множество предположения, малко реални доказателства за злоупотреба с деца могат да бъдат предявен срещу него.

Малко преди 66-ия му рожден ден, Луис Карол се разболява тежко от грип, който води до пневмония. Умира на 14 януари, 1898 г., като оставя след себе си огромна загадка за своята личност.

Подготви: Даниела Вълева

Leave a Comment