Милиардерът Онасис е потапял в мъка най-известните жени на 20 век

Мария Калас не успява да се съвземе след смъртта му, Джаки Кенеди получава трохи от наследството, а първата му жена се самоубива

Аристотел ОнасисАристотел Онасис, наричан още Ари от повечето хора, е роден на днешния 15 януари, но преди 109 години в Смирна, град в днешна Турция. След като турците завземат града му, Онасис решава да замине за Буенос Айрес, Аржентина. През 1923 г. той получава работа като телефонен инженер. Беден, но умен, той подслушва бизнес разговори и използва информацията, за да създаде свои собствени оферти.

Онасис скоро прави купища пари и си купува красиви дрехи. Способността му да се преобразява като „важен бизнесмен“ през деня, като в същото време през нощта продължава да работи по телефона в работнически комбинезон, е ранна индикация за неговите проницателни социални и бизнес умения.

Първата голяма идея на Онасис идва в средата на 20-те години на 20 век, когато той дочува по телефона за нов филм, чийто главен герой ще пуши. Онасис решава да стартира своя собствена марка цигари. Той избира известна оперна певица за перфектния модел. За да я накара да пуши неговата марка на публични места, той се появява в гримьорната ѝ с гигантски букет цветя.

Невероятно, на Онасис я прелъстява. Тя, разбира се, пуши неговата марка цигари. Преди да навърши 25 години, неговият бизнес с тютюн вече го е превърнал в милионер.

По-късно, той разбира, че корабните магнати, които превозват товари тютюн, правят повече отколкото производителя на цигари. Аристотел открива това в разгара на Голямата депресия. Точно когато всички се измъкват от морския бизнес, той успява да закупи шест кораба за по-малко от половината на това, което те обикновено биха стрували.

При избухването на Втората световна война, Онасис отдава под наем товарните си кораби на съюзниците. Неговото богатство нараства неимоверно, както и  неговото социално положение. Той започва да се среща с низ от известни жени, сред които и Грета Гарбо. В рамките на няколко години, се запознава и с дъщерята на най-богатия корабен магнат в света – 16-годишната гъркиня Атина Ливану, която е почти два пъти по-малка от него. Двамата се женят и имат две деца – Александрос и Христина.

Скоро обаче и двамата започват извънбрачни връзки. През 1957 г. Онасис се запознава с Мария Калас, една от най-известните оперни певци в света. Онасис е толкова горд от връзката си с Калас, че започва да парадира с нея. Атина е сломена от срам и се развежда с него.


 

Прочети още: 28 юли: Джаки Кенеди-Онасис – съпругата, на която изневеряват

Светът почита великата Мария Калас (музика)


 

 

Няколко месеца преди Джон Ф. Кенеди да бъде убит, Онасис се сприятелява със съпругата му Джаки Кенеди, „кралицата“ на Америка. Потънала в огромна мъка след смъртта на Кенеди, Джаки се вкопчва в  приятелството на Онасис. С течение на времето, те стават любовници. През 1968 г. двамата сключват брак на частен остров, собственост на Онасис, но Америка реагира много негативно на тази новина. Едно от заглавията във вестниците възкликва „Джаки, как можа?“

Като малък синът на Ари е  голям калпазанин, но когато пораства, баща му настоява той да работи за него. През 1973 г. Александрос умира в ужасна самолетна катастрофа, а Ари е съкрушен от гибелта на своя син и наследник. Малко след това и бившата му съпруга Атина се самоубива.

Две години по-късно на 15 март 1975 г., Аристотел Онасис умира. Говори се, че Мария Калас, истинската му любов, никога не се възстановява след смъртта му. Тя умира две години и половина по-късно.

След кончината на Онасис по негова воля богатството му е наследено от дъщеря му Христина, Фондация Александър С. Онасис в памет на сина му и Джаки Кенеди. Впрочем, Джаки получава далеч по-малко пари като наследство, отколкото е било договорирано между двамата, когато се женят.

Подготви: Даниела Вълева

 

Leave a Comment