България и Австрия искат нови директни помощи за млечния сектор

И още: По инициатива на Десислава Танева след отпадане на квотите може да бъдат възстановявани транспортните разходи в планинските и полупланински райони

България и Австрия ще поискат нови директни помощи за млечния сектор заради ембаргото на Русия и поевтиняването на суровината. Инициативата е на министър Десислава Танева. Днес към нея се приобщи и федералният министър на земеделието, горите, околната среда и водите на Австрия Андре Рупрехтер, с когото се срещна министър Танева. Разговорът между двамата се проведе на изложението „Зелена седмица 2015“ в Берлин. Българското аграрно министерство възнамерява да обедини усилия и с други държави членки за изготвяне на предложението към Европейската комисия. Идеята е  средствата от глобите, които се събират при превишаване на млечните квоти, да бъдат насочени към животновъдните стопанства в ЕС.

Десислава Танева и австрийският аграрен министър Рупрехтер

„Това ще допринесе за подобряване на състоянието на млечния сектор, който в момента се намира под голям натиск“, е обяснила министър Танева. Директните помощи са необходими и с оглед предстоящото отпадане на режима на млечни квоти. 

Десислава Танева обърна внимание и на важността, да се запази производството на мляко, както и да се подкрепят производителите в планинските и необлагодетелстваните райони.  България ще предложи след приключване на квотната система през 2015 година, в тези райони да се направи организация, при която да се възстановяват транспортните разходи при изкупуване на млякото. 

Leave a Comment