Ако четирима се заразят с грип, само един се разболява

Кисело зеле и туршии, и по четири капки витамин Д, помагат за подобряване на имунитета

grip2„Ако четирима се заразят от грип, само един боледува. Чисто статистически, повече от милион и половина българи няма как да се разболеят.“ Това пресметна тази сутрин по Нова телевизия заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология Тодор Кантарджиев. Грипна епидемия вече е обявена в Бургас, а областите Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен са в предепидемична обстановка.

Как да се предпазим от заболяване? Специалистът препоръча да държим дистанция от метър-два между нас и останалите хора, да си бършем ръцете с антибактериални кърпички и да си слагаме ръката на устата, ако някой срещу нас е болен. Маските също вършат работа, но те на 2-3 часа трябва да се сменят, защото когато са мокри не вършат работа.

Като естествени средства за защита Тодор Кантарджиев препоръча туршиите и киселото зеле, които осигуряват витамин С, а освен това съдържат лактобацили и дрожди. Добра работа върши и през зимата и витамин „Д“, който е важен, за да произвеждаме антитела. „Четири капки на ден се взимат, в продължение на 10-20 дни. За децата 2 капки“, посочи дозата Кантарджиев и поясни, че витаминът не трябва да се приема цяла зима.

Leave a Comment