Осем животновъди арестувани при протест край Симитли

протест на животновъдиОсем животновъди са арестувани при протест край Симитли, който започна в 11 часа, съобщи радио „Фокус“. Стотици недоволни фермери се събрали с намерението да блокират главен път Е-79. Петнадесет полицейски автомобила с жива сила пазели пътя, а протестиращите се опитали да разбият кордона. Така се  стигнало до арестите. Животновъдите били прибрани с мотива, че нарушават обществения ред. Това разказва Иван Чалъков, заместник-председател на Съюза на животновъдите в България, който е и един от задържаните. Според него правата на протестиращите са били нарушени.

Исканията на протестиращите са да се увеличи изкупната цена на млякото, която в някои региони достига до 0.30 лева за литър, да се регламентира и промени статутът на общинските пасища и да се предприемат конкретни действия срещу болестта син език. Фермерите настояват още Министерството на земеделието и храните да спре действията на новите правила за наемане на земя или те да важат от следващата стопанска година.

На протест излязоха и тютюнопроизводители, които са недоволни от големи според тях количества неизкупен тютюн от реколта 2014 г.

Производители от силистренската община Дулово настояха за промени в Закона за тютюна, които да гарантират правата им пред търговските фирми. Те запалиха бали с тютюн и блокираха за кратко пътна отсечка край Дулово, съобщи БНР.

Leave a Comment