Изпращаме хуманитарна помощ на българите в Украйна

сражения в ДонбасПравителството разчита, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство. Това се казва в прессъобщение от МС.

България е изразила тази позиция пред украинския посланик в София. Въпросът ще бъде поставен пред министъра на външните работи на Украйна Климкин при посещението му у нас.

Хуманитарната обстановка е усложнена, особено в района на Донбас, където са водят военни действия. Затова Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са в процес на уточняване.

В същото време МВнР вече е изпратило указания до Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия.

България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения, се казва в съобщението. Надяваме се на положителен резултат в тази посока от предстоящата в сряда среща в Минск на Тристранната контактна група.

Leave a Comment