Десислава Танева: Само по директните плащания животновъдите ще получат 122 млн. лв.

Ваксинирането срещу Син език ще започне от южната граница на север и ще приключи до 20 дни. Процедурата ще се повтори през април

овцевъди„От тази година, независимо от броя и вида животни, които отглеждат, животновъдите ще получават повече средства, отколкото досега“. Това е заявила министърът на земеделието Десислава Танева на днешния Консултатитен съвет по животновъдство. „По-високи ставки на подпомагане ще се получават от фермери, които отглеждат крави, овце и кози под селекционен контрол. По схемите за обвързано подпомагане само за директните плащания, общият  финансов ресурс заделен за подпомагане на сектора, е в размер на около 122 млн.лв.“, сочат сметките на Танева. Отделно от това от преходната национална помощ животновъдите ще получат допълнително средства.


Прочети още: Директни плащания 2015 г. – окончателен вариант!

Преходна национална помощ за животновъди и тютюнопроизмодители


 

Министър Танева е съобщила, че на извънредно заседание на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание днес, са приети на второ четене промените в Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи. Тя е обещала, че веднага след приемане на законопроекта, ще започнат и процедурите за разпределяне на пасищата.

Ваксинирането на животните срещу Син език ще започне от 1 март, е уверил изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов. Стартът ще е от районите на южната граница на страната. В срок от 8 до 20 дни ваксинирането ще приключи, според проф. Моллов. Втората ваксинация се предвижда да бъде извършена през месец април.

В рамките на заседанието се обсъди и състоянието на млечния пазар, а изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ запозна участниците в срещата с предоставените средства за подпомагане на сектора през 2014 година, които е в размер на над 84 млн. лв.

Leave a Comment