Горанов: Само бедните, пострадали от бедствия, ще се подпомагат от държавата

Не е ясно още кой механизъм ще определи дали дадено лице е можело или не да се погрижи за имуществото си като го застрахова

Владислав ГорановСамо бедните, които не могат да си позволят да застраховат имуществото си, ще се подпомагат от държавата в случай на природно бедствие. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов, който взе участие в кръгла маса на тема: „Ролята на държавата и бизнеса в защита на личното имущество при природни бедствия“. Правителството обмисля отпадане на еднократната помощ от 320 лева, която е за всички пострадали.

Владислав Горанов споделя мнението на застрахователния бранш, че застраховането трябва да е доброволно, но се мисли за подпомагане на категория от лица, които със собствени сили не могат да защитят собствеността си.

Онези, които могат да си позволяват застраховане, но не са го направили, няма да бъдат подпомагани от държаватаказа министърът. В момента законът е небалансиран от гледна точка ролята на държавата – трябва тя да заеме мястото си там, където солидарността го изисква.

На въпроса какъв ще е механизмът, по които ще се определи кои лица могат и кои не могат да си позволят да се застраховат, Горанов отговори, че „има достатъчно надеждни механизми в социалното подпомагане разработени в годините“. „Нямам директен отговор къде трябва да свърши и къде трябва да започне подпомагането, но примери има по отношение на енергийно подпомагане и различни други модели, които биха могли да бъдат използвани“, обясни той.

През март ще се публикува проект на нормативен акт, който ще бъде обсъден, така че промените да влязат в сила още това лято.

Министърът припомни, че от 2010 година държавата въведе косвено облагане на потреблението на застрахователна услуга с двупроцентен данък върху застрахователните премии. Средствата от него биха могли да бъдат използвани като източник за подпомагане на лицата, които не могат със собствени сили да управляват процеса на застраховане на имуществото си, посочи Горанов.

По време на дискусията финансовият министър обяви, че в новия механизъм ще бъдат включени някои ограничения, като например да са спазени всички изисквания на Закона за устройство на територията. Пред журналистите Горанов обясни, че „трябва един път завинаги в тази държава да разберем, че от неспазване на правила не може да се черпят права.“

Leave a Comment