Инвеститор изгражда модерна ферма за езерен рак в партньорство с Тракийския университет

Проектът, финансиран на 100% от ОП“Рибарство“, е на „Аквафиш Пазарджик“ и е на стойност 938 хил. лв.

Astacus leptodactylusИнвеститор от Пазарджик изгражда биоферма за езерен рак за близо 1 млн. лв., съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Вчера от ДФ „Земеделие“- Разплащателна агенция информираха, че са извършили авансово плащане на стойност 469 006 лв. за одобрения проект за „Размножаване на езерен рак, отглеждане на еднолетни рачета в рециркулационна система, при разработени биотехнологични параметри за органично аквапроизводство и последващо угояване в поликултура с шаранови риби“.

Инвестиционното намерение e по мярка 3.5. „Пилотни проекти” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ (ОПРСР) и ще бъде осъществено на два етапа. Общият размер на субсидията е 938 012 лв., а крайният срок за изпълнението на проекта е 31 август 2015 г., като инвестицията се покрива на 100% от Програмата.

Инвеститор е „Аквафиш Пазарджик“ ООД, а договорът между дружеството и ИАРА е подписан на 23.10.2014 г. Съдружници във фирмата са Стоян Иванов, Деян Иванов и Мария Иванова.

От ИАРА посочиха пред АгроПловдив, че биофермата за размножаване и угояване на езерни раци ще е в землището на с. Мирянци, община Пазарджик.

Целта на пилотния проект е да се изгради иновативен комплекс от технологично свързани люпилня, рециркулационна система и земнонасипни басейни за отглеждане на езерен рак (Astacus leptodactylus) и да се разработят нови технологични решения за планираното му размножаване и интензивното му отглеждане, при разработени биотехнологични параметри за ограничено аквапроизводство и последващо угояване в поликултура с шаранови риби.

Партнираща организация по проектното предложение на „Аквафиш Пазарджик“ ООД  е Аграрният факултет на Тракийския университет, който е единственият в България, обучаващ специалисти в областта на рибарството и аквакултурата.

Други проекти по „Рибарство“

Друг проект получи субсидия по Мярка 4.1 „Развитие на рибарските области” по ОПРСР, в изпълнение на местната стратегия за развитие на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Високи Западни Родопи: Батак – Девин – Доспат“. Проектът е за изграждане на алеи за туризъм и ще се реализира на два етапа. Стойността на изплатеното авансово плащане е 170 642 лв. Общият размер на инвестицията е в размер на 317 653 лв. Проектът трябва да бъде изпълнен до края на август 2015 г.

Проектът „Туристическа пътека „Вековни дървета“ в местността Храстево“  бе подкрепен с 49 626 лв. от РА. Той е по същата мярка на Програмата,  4.1. „. Общият размер на инвестицията е в размер на 99 253 лв., а крайният срок за изпълнението му е месец август 2015 г.

Безвъзмездни средства по Мярка 4.1 „Развитие на рибарските области” в изпълнение на местната стратегия за развитие на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ получи и проект за подобряване на инфраструктурата, който ще  осигурява достъп до крайбрежната зона на град Каварна.Стойността на изплатената субсидия е в размер на 75 207 лв.

ДФЗ изплати още една субсидия по Мярка 4.1 „Развитие на рибарските области” в изпълнение на местната стратегия за развитие на МИРГ „Главиница-Тутракан-Сливо поле“. Проектът е за картиране и популяризиране на Рибарска област „Главиница-Тутракан-Сливо поле“. Фирансовата подкрепа, която ще получи бенефицента е в размер на 34 818 лв.

Субсидия в размер на 311 154 лв. бе изплатена и по мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултури” на предприятие за извършване на строително-монтажни работи по изграждане на нова пазарна структура –  стоково тържище около Бургас. Одобрената субсидия по тази мярка покрива до 60 % от целия размер на инвестицията.

 

Leave a Comment