До 10 март животновъдите кандидатстват за общински пасища

5AsДо 10 март животновъдите трябва да подадат заявления в общините, на чиято територия попадат стопанствата им, за да могат да ползват под наем или аренда общинските пасища, мери и ливади. Това гласят промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. В документа те описват броя и вида на регистрираните в БАБХ животни и ползваните от тях с правно основание пасища и ливади. Общините определят наемната цена по пазарен механизъм. За стопанската 2014/2015г. липсата на задължения ще са с декларативен характер.

Преди това, до 1 март, общините пък трябва да са публикували списък на имотите за включване в разпределение, по категории и данни за средното годишно рентно плащане по землища. За целта е необходимо решение на общинския съвет за имотите, определени за общо и индивидуално ползване и правила за ползване на мерите и пасищата.

Комисия от общината разпределя свободните пасища, мери и ливади в землището, в което е регистриран животновъдният обект, а при недостиг – в съседно землище, община, област.

Срокът за разпределение от комисията, определена от кмета е до 1 май 2015г.

Всяка общинска комисия публикува протокола за разпределението на интернет страницата си, в който се посочва наличие на недостиг или остатък на имоти.

Нормата при разпределяне е до 10 дка за 1 животинска единица за имоти от 1 до 7 категория и до 20 дка за имоти от 8 до 10 категория.

Срокът за окончателно разпределение на имотите от ОПФ е 1 юни 2015г.

При недостиг на пасища, мери и ливади от ОПФ в съответното или съседни землища, в разпределението могат да се включат и такива свободни имоти от ДПФ, след заявление от лицето. Срокът за допълнително разпределение на имоти от ДПФ е до 1 юли 2015г

Останалите след разпределението имоти могат да се предоставят чрез търг само за животновъди. А останалите и след този търг пасища се включват в търг за животновъди и лица, които ще ги поддържат в добро състояние.

 

 

 

Leave a Comment