Как се става биологичен фермер и какво е новото в ПРСР

Заявленията за подпомагане по новата Мярка 11 в Програмата за селските райони, се подават до 15 май и са сложни за попълване, предупредиха експерти от МЗХ
Биопроизводителите на семинара

Биопроизводителите на семинара

Кандидатите за биологични фермери трябва да направят две задължителни стъпки, за да влязат в нормативите още преди да подхванат производството. Първата е да подпишат договор с лицата, получили разрешение да контролират и сертифицират биопроизводителите. Втората стъпка е да се впишат в електронния регистър Bioregister.mzh.govrnment.bg  За това информираха на семинар в Пловдив вчера служители на земеделското министерство.

Договорът със сертифициращия и контролиращ орган се подписва с една от 11-те фирми, контакти за които са публикувани в интернет страницата на МЗХ – виж ТУК .

Вписването в регистъра може да стане по електронен или по стандартен път – с писмо до МЗХ. След вписването производителят ще получи служебна бележка.

Когато се изпълнят тези две стъпки, за биологичния производител започва да тече преходния период. Той е с различен срок, като най-дълъг е за трайните насаждения – три години. Той започва да тече от датата, на която е подписан договора със сертифициращата (контролираща) компания.

През периода на преход субсидиите по новата мярка 11 „Биологично земеделие“ са по-експерт МЗХвисоки в сравнение с помощта, която е предвидена за утвърдените вече биостопанства. Ставките са указани в Наредба 4 на МЗХ от 27 февруари 2015 г.


Прочети още: Фермите в преход към биологични получават 736 €/ха за овощни, лозя и рози, и 575 за зеленчуци


Илонка Александрова от дирекция „Развитие на селските райони“ обърна специално внимание на това, че България е възприела официално наименованието „биологичен производител“ и е неправилно продукти, произведени в биоферми, да се предлагат с други определения като например „екологични“ или „органични“. Стоките, които идват от стопанства в период на преход, не могат да се етикетират като биологични. 

Средствата по мярка 11 от Програмата за развитие на селските райони, които са 156 млн. евро, ще бъдат разпределени между биологични растениевъди, пчелари и, за пръв път, животновъди. Бенефициентите трябва да отговарят на дефиницията „активен фермер“.

Биологичните растениевъди трябва да обработват минимум 5 дка, като изключение се допуска за производителите на посевен и посадъчен материал и за култивираното гъбопроизводство със стопанства от 1 дка. Ако биологичен растениевъд притежава 100 дка стопанство, се допуска в дадена година площта да намалее до 90 дка. Допустимо е също така и да бъде увеличена до 120 дка, но не повече. Ако фермерът увеличи фермата до 150 дка, той трябва да поеме нов 5-годишен ангажимент, свързан със съответния контрол, дадоха пример експертите на МЗХ.

Биологичните пчелари трябва да имат минимум 20 пчелни семейства, като през идните 5 години те няма да имат право да намаляват.

Биологичните производители, които ще са нов феномен за българското земеделие, трябва да поемат ангажимент не само за биологично отглеждане на животните, но и за стопанисване по биологичен способ на постоянно затревените площи и на засетите фуражни смески.  Освен по мяка 11, биологичните животновъди могат да получават подпомагане и по мярка 1о „Агроекология и климат“ за застрашени от изчезване местни породи, 42 на брой.

Специалистите от земеделското министерство предупредиха, че заявленията, които биологичните стопани ще подават от 1 март до 15 май са доста сложни и при попълването им трябва да се внимава. А присъстващите на семинара производители бурно възроптаха, че земеделските служби не се ангажират да помагат с попълването на документацията.

За тези, които получават помощ по старата мярка 214, експертите поясниха, че те ще продължат да вземат субсидиите до приключване на срока, за който са поели ангажимент. И няма как да се прехвърлят от мярка 214 по предишната ПРСР към мярка 11 от новата програма.

 

Leave a Comment