Военният министър: Взривовете в Иганово може да са човешка грешка или саботаж

Николай-Ненчев-Взривовете в склад на ВМЗ Сопот снощи може да са причинени от човешка грешка, от обстоятелство, което не зависи от хората или от саботаж. Всичко е възможно. Това заяви пред бТВ тази сутрин военният министър Николай Ненчев. В момента мястото на взрива се проучва от два безпилотни летателни апарата и два бронирани автомобила, в които има сапьори, дознатели и пожарникари. Очаква се всеки момент на място да пристигне и окръжният прокурор.

Министър Ненчев е сигурен, че няма опасност за жителите на Иганово.

Снощи в 19:40 часа хората от близкото село Иганово бяха стреснати от мощен взрив в склад на военния завод. В близост до мястото е имало двама охранители, които не са пострадали. Две хиляди снаряда готова продукция са унищожени. Другото военно производство, което се съхранява в двайсетте складове в близост, е невредимо. Избухналото помещение е от ламарина и след взрива на терена има осколки и разпилени парчета ламарина. От бонираните автомобили ще търсят и неизбухнали снаряди.  „Кратер на мястото няма“, заявиха директорът на ВМЗ Иван Стоенчев, което потвърди и командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада Димитър Шивиков.

Експерти коментират, че в последните години във военните заводи се назначават необучени работници, сред които и роми. Твърди се, че в завода края Иганово работят 300 такива. Техникумът в Сопот, който е бил специализиран да създава кадри за военно-промишления комплекс отдавна е със сменен профил. В момента учениците се подготвят за бъдещи служители в кетъринг фирми.

 

Leave a Comment