Съкращават 115 души от фонд „Земеделие“ с промени в Устройствения правилник

Решенията на Управителния съвет ще се взимат с по-висок процент мнозинство според проекта за постановление

фонд ЗемеделиеУстройственият правилник на ДФ „Земеделие“ да бъде изменен и допълнен. Това се предвижда в проекта за постановление на МС, публикуван на електронната страница на земеделското министерство. Промените са свързани с изпълнението на заложените параметри в държавния бюджет за 2015 г. Една от тях предвижда изменение в числеността на персонала в структурните звена. Общият състав на служителите ще бъде редуциран от 1660 на 1545, което означава, че 115 от тях ще бъдат съкратени. Това се вижда от пълния текст на проекта за постановлението, който е публикуван  в Портала за обществени консултации.


Прочети още: Преструктурират пет агенции към земеделското министерство и СС академия


 

 

В доклада на земеделския министър Десислава Танева се посочват и други изменения.

Досега решенията на Управителния съвет на фонд „Земеделие“ се взимаха с 2/3 мнозинство от присъстващите. Постановлението предвижда Управителният съвет да заседава, когато присъстват най-малко 2/3 от неговите членове, а решенията да се вземат с явно гласуване с квалифицирано мнозинство 3/4 от участващите в заседанието.

Друга причина за измененията и допълненията в Устройствения правилник са свързани с многобройните промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Това е довело до необходимостта от уеднаквяване на текстовете на ЗПЗП и Устройствения правилник на ДФ „Земеделие“ с цел избягване на противоречие между двата нормативно акта.

На следващо място с измененията на ЗПЗП, текстовете относно администриране на производството на изоглюкоза се отменят, като се създават аналогични такива в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз (ЗПООПЗПЕС). С новите текстове в ЗПООПЗПЕС се разширява компетентността на ДФ “Земеделие“ по отношение на администриране на квотите за производство на изоглюкоза (царевичен сироп) и контрол за изпълнение на лицензиите за внос на захар за рафиниране.

На последно място в сега действащия правилник са цитирани регламенти, които впоследствие са отменени и заменени с нови такива, поради което са прецизирани препратките в текстовете с актуалните наименования на подзаконовите актове от право на ЕС.

 

Leave a Comment