6 лева струва кило живо агне, в Турция е два пъти по-скъпо

Българските агнета може и да не стигнат за Великден, прогнозира Димитър Вършилов
Димитър Вършилов с яре

Димитър Вършилов не смята да продава агнета за износ

Българските агнета може да не стигнат за двата празника Великден и Гергьовден“, прогнозира овцевъдът от село Брестник, Пловдивска област Димитър Вършилов. След епидемията от Син език преживелите животни показват някои отклонения: част от тях са останали ялови, други са родили недоносени агнета, трети спират рано рано агнетата от бозаене.

„В Турция цената на агнетата е кажи-речи двойна. Аз обаче няма да продавам животни за износ, защото си имам добър пазар тук“, обясни Вършилов. Той добави, че килограм живо тегло и тази година ще струва толкова, колкото и през последните 5 години – 6 лева.  „Искахме да я вдигне малко, защото имахме големи разходи по лекарства миналата година. Но народът е много беден и няма да е готов да плати повече“, установява животновъдът.

„Онзи ден ме потърси търговец, който събира животни за износ в Турция. Каза и цената: 5.20 лв./кг, а аз му отговорих, че за тези пари няма да му дам и да се снима с агнето“, засмя се овцевъдът. Той е проучил, че купувачите на агнета за Турция имат намерение най-напред да доотгледат животните, тъй като в съседната държава предпочитат те да са с тегло над 35 кг.  Вероятно по-голям пазар, но на овце и шилета, ще се отвори, когато се празнува Курбан Байрам, който тази година е на 24 септември.

 

Leave a Comment