БАБХ вписа три нови фунгицида, приложими и за биопроизводство

22081Съветът по продукти за растителна защита към БАБХ вписа в регистъра по Закона за защита на растенията три нови фунгицида и адюванта „Текнофит пауър“.

Новите три медсъдържащи препарати за растителна защита са „Косайд 2000 ВГ“, „Фунгуран ОН 50 ВП“ и „Бордо Микс 20 ВП“. Те могат да се използват ограничено и контролирано  на територията на България. Приложими са и в биопроизводството. Пестицидите са предназначени за контрол на болестите по семкови и костилкови овощни видове. Препаратите са включени и в схемите по култури от „Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“.

На основание на националната програма през 2015 г. е разработена и нотифицирана държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма за контрол на вредителите по трайни насаждения през зимния период”, като помощта се предоставя директно на земеделските производители на основание чл. 26 на Регламент (ЕО) № 702/2014 на Европейската комисия.

В търсене на повече информация за току-що вписаните в регистъра на БАБХ фунгициди, АгроПловдив установи, че те са на пазара от години.

 

 

Leave a Comment