Пасища на животновъди в Първомай отиват на концесия за строителни материали

пасищеОбщоселско събрание готвят за днес жителите на село Поройна, община Първомай, притеснени заради новината, че нивите им ще се дадат на концесия за добив на строителни материали. „Общо 540 декара е концесионната площ и в нея попадат частни и общински пасища, както и малки земеделски стопанства“, съобщи пред АгроПловдив председателят на Регионалния съюз на млекопроизводителите „Тракия милк“ Пенко Налбантов. 

Първомайската фирма „Агродоминатор“ЕООД на Стоянчо Бойков ще е концесионерът. През землището на с. Поройна преминава река Мечка, откъдето дружеството на Бойлов ще добива инертни материали.

„Хората в селото са много разтревожени“, обясни Пенко Налбантов. От една страна някои от тях ще останат без собствените им ниви, от друга – животновъдите няма да разполагат с пасищата, а от трета – дейността на „Агродоминатор“ ще понижи нивото на реката, а оттам и водата в кладенците за поливане в селото.

В същото време животновъдите в Поройна са в процедура за наемане на общинските пасища за период от 6 години при наем от 11 лв./дка (през 2014 г. той е бил 1 лев/дка – б.р.). Те смятат да кандидатстват и по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР, по която се поема 5-годишен ангажимент. По техни сметки концесионерът ще измине процедурите по ОВОС и други за две-три години, след което ще влезе в концесионната площ от 540 дка и животновъдите вече няма да могат да ползват мерите. От това пък ще последват санкции заради нарушеното изпълнение на ангажимента по мярка 10.

В района се отглеждат 6000 крави и 2-3 000 овце.

„Въпросната концесия е задействана преди години, когато Делян Добрев е бил икономически министър“, е видял документите Пенко Налбантов.

Leave a Comment