Компромиси с пенсионната възраст и осигуровките няма да се правят

КНСБ не приема промените в пенсионната реформа, бизнесът иска прилагането им да се ускори

стар човекПремиерът Бойко Борисов призова бизнеса и синдикатите към отстъпчивост за да се приемат предлаганите промени в пенсионната система. Той заяви, че отстъпки за увеличаването на пенсионната възраст и осигуровките няма да се правят. Националният тристранен съвет обсъжда пакета от промени. 

„Знам колко е популистко, знам колко е хубаво да кажеш: „Няма да се вдига възрастта за пенсия“, „Няма да се вдигат вноските“, само че при този демографски срив, който имаме в държавата, няма как това да не се случи“, каза премиерът. „Още повече, огромни пари изсипваме в здравеопазването всяка година и в края на краищата, надявам се, че и след реформата в здравеопазването, продължителността на живот ще се вдигне и до по-висока възраст ще работят и мъжете, и жените в България“, допълни той. 

Министър-председателят заяви, че кабинетът категорично подкрепя варианта на социалния министър Ивайло Калфин. Ако той не бъде приет, ще остане сега действащият закон, в който пише, че възрастта трябва да се повишава с по шест месеца на година. При изчисленията за ефекта от прилагането на целия пакет от промени вицепремиерът Ивайло Калфин прогнозира, че след 10-12 години дупката в бюджета на НОИ, която сега е 1,8 млрд. лева, ще намалее с 1,5 млрд. лв. и коментира какво ще стане, ако промените отново се отложат.

С своята Фейсбук страница Калфин написа днес преди заседанието на Тристранния съвет: „След 6 месеца експертни дискусии при пълна публичност, на които разгледахме над 50 предложения, аз формирах пакет от около 20 промени, които ще укрепят пенсионната система и ще дадат възможност за увеличаване на пенсиите, без хората и фирмите да се натоварват чувствително. Дължим тези промени на българските граждани. Да не правим нищо означава да ги обричаме на ниски доходи.“

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред БНР, че не приема и нарастването на възрастта, особено за категорийните работници:

Бизнесът пък, в лицето на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев, смята, че плавният ръст на увеличаване на пенсионната възраст не отговаря на демографската картина на страната и е необходимо да бъдат ускорени промените.

Leave a Comment