Малките фермери притежават 30% от земята, а произвеждат 70% от храната

Само през последния век 75% от разнообразието на земеделски посеви се е стопило и над 1000 развъдни животни са изчезнали

Дребните производители на земеделска продукция по света притежават само 30% процента от земята, а в същото време произвеждат между 60 и 70% от цялата храна. За да получат реколта, те използват само 20% от водата, в сравнение с другите производства. Ако осигурим съобразен със закона достъп до земя и чиста вода на малките фермери, така че те да притежават 70% от земята, няма да имаме проблеми с храната по света, няма да имаме и проблем със загубата на видове. Това казва в интервю за бТВ президентът на организацията Slow Food за Германия

Урсула Хъдсън

Урсула Хъдсън, снимка на EU Greenweek 

EU Greenweek

. Тя взе участие в конференциите по време на Green Week 2015 – зелената седмица, проведена в Брюксел миналата седмица.

В лекцията си „Земеделие и биоразнообразие” Урсула Хъдсън посочи, че светът трябва да положи усилие за опазване на видовото разнообразие на Земята. Изчезването на животински и растителни видове не е нещо, което просто се случва около нас, а засяга всяка човешко същество.

В света в момента все още съществува огромно разнообразие от храни, но в същото време 70% от храната, която достига до чиниите ни, е съставена само от 12 растения и 5 развъдни животни, заяви Урсула Хъдсън.

Организацията Slow Food цели да запази местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и породи домашни животни. Според данните ѝ през последния век са изчезнали 75% от разнообразието на земеделски посеви и над 1000 развъдни животни.

Прочети още: Растителната генбанка в Садово – Ноевият ковчег за 150 милиона семена
Художници построиха Ноев ковчег за животни в красивата пустош на Пирин

По думите на Хъдсън един от основните начини за запазване на видовете е подкрепата за малките селскостопански производители. Те обаче трябва да бъдат подкрепяни от държавите си.

По повод държавната подкрепа Урсула Хъдсън обяснява, че членството на България в Европейския съюз ни задължава да прилагаме всичките регулации за храната, семената, хигиената. В същото време обаче българското правителство би могло да се погрижи за съществуващите малки производители и за правата на малките фермери. Чиновниците би трябвало да знаят как да приложат и интерпретират европейското законодателство така че да се постигне баланс между големите в земеделския бизнес и производителите на традиционна здравословна и вкусна храна.

„В европейското законодателство има мерки и средства, които да подкрепят общностите на дребните фермери, късата верига на доставка, да могат да се интерпретират хигиенните правила, така че да са позволени традиционни методи при производство на мляко, сирене, млечни продукти, например. Разбира се, тогава важат регулациите за безопасност, които могат да са много строги и да са насочени към големите производства, но могат да са и малко по-меки, разбира се без да се прави компромис с безопасността“, посочва председателят на Slow Food.

„Всъщност местните правителства са тези, които могат да направят много, като предоставят необходимото. Те знаят как да приспособят законодателството, така че да отговаря на изискванията на ЕС, а в същото време и на необходимостите на малките фермери. Ако правителствата обаче са забравили за тази възможност, тогава е много трудно“, обобщава Хъдсън.

 

Leave a Comment