Фермерите са готови да плащат по 2 лв./дка за защита от градушки

Едва половината от обработваемите площи са „под чадъра“ на ракетните площадки

градушка„Провел съм разговори с почти всички земеделски организации относно възможността фермерите да участват във финансирането на Агенцията за борба с градушките. Отговорът винаги е бил, че земеделците нямат против да плащат, за да им бъде опазена продукцията. Става въпрос за такса в размер на не повече от 2 лв./дка.“ Това заяви пред АгроПловдив директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.

Директорът е категоричен, че финансирането на агенцията чрез такси, които ще се събират от земеделците, е въпрос на политическо решение. Трябва да бъдат променени няколко закона, а инициативата за това е редно да бъде стартирана от Министерството на земеделието и храните.

Едва половината от обработваемата земя е защитена от градушки. Агенцията непрекъснато получава писма от фермери, кметове и дори областни управители, които настояват определени територии да бъдат включени към „чадъра“ на институцията. Проблемът е, че изграждането на нови ракетни площадки и полигони е изключително скъпа инвестиция. Отделно от това изисква съгласието на много структури, което прави процедурата тромава.

В началото на 2014 г. Агенцията за борба с градушките е имала разработка за създаване на защитена зона в района Хасково-Любимец-Ямбол. Проектът обхващал над 6 млн. дка земя, от които 4.2 млн. били обработваеми. Трябвало да се изградят близо 90 ракетни площадки и три полигона, а размерът на инвестицията бил 12 млн. лв. Тогавашното правителство било твърдо решено да защити района от градушки, но впоследствие се отказало.

„От района на Устина-Кричим и от земеделците в Карловско също имаме депозирани писма и подписки, в които се настоява за изграждането на ракетни площадки“, припомни си за кореспонденцията с групи от Пловдивска област Николай Николов.

 

Leave a Comment