Направиха първа копка на новата Сточна гара на Пловдив

 

Мария Чакърова разби бутилка шампанско при старта на строителството

Мария Чакърова разби бутилка шампанско при старта на строителството

Новата Сточна гара на Пловдив, наречена интермодален терминал, ще е при гара „Тодор Каблешков“ – с. Златитрап. Днес бе направена първа копка на строителството ѝ, а събитието уважиха кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, директорът на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в НК „Железопътна инфраструктура“ Мария Чакърова, шефът на „Трейс Груп Холд“ Боян Делчев и други. Новият обект ще е първият у нас интермодален терминал (ИМТ), следващите ще се изградят в Русе и Варна.

На ИМТ ще се разпределят товари, които ще поемат към страната, Европа и Азия. Терминалът ще се изгради върху 71 450 кв. м. На него ще има площадка за товаро-разтоварни операции и за складиране на контейнери. Предвидени са специални места за хладилни товари. Сгради за администрацията, за митнически контрол и митнически склад, паркинги, навеси, „глухи“ коловози и други обекти ще бъдат построени за няколко месеца.

първа копка на интермодалния терминал край Пловдив

Капацитетът на ИМТ на гара „Т. Каблешков“ е 80 000 товарни единици (контейнери) годишно, обясни Мария Чакърова. „Не е голям, но разчитаме терминалът да се развие впоследствие като товарно селище и към него да се присъединят и други обекти.“

Кметът Иван Тотев посочи в речта си, че с изграждането на ИМТ регионът ще се превърне в истински логистичен център. „Имаме летище, скоростни пътища и жп линии, липсваше ни само терминалът“, поясни кметът.

Фирма „Трейс Груп Холд“ трябва да приключи изграждането на терминала към началото на 2016 г. Строителството е финансирано от Европейския фонд за регионално развитие с близо 6 млн. лв. Съфинансиране е осигурено от националния бюджет (1 055 808 лв.) и НКЖИ (4 664 325 лв.).

 

Leave a Comment