Фермерите могат да приспадат разходи за заплати на портиери, овоскописти и др.

 

Лами

Лами

В помощ на фермерите, земеделското министерство публикува в рубриката „Актуално“ списък на професиите и длъжностите, които се считат за селскостопански. Както е известно, от 2015 г. стопаните ще имат право да приспадат разходите за трудови възнаграждения, осигуровки и данъци на работниците преди налагане на намалението на директните плащанията от 2015 г.

При кодовете на икономическа дейност при селското, горското и рибното стопанство, е предвидено дори отглеждането на камили и лами, мулета и катъри, както и на захарна тръстика.

Овоскопист

Овоскопист

В списъка на професиите и длъжностите на заетите с извършването на селскостопанска дейност пък попадат работниците за добив на балсамова смола, пазачи – портиери, специалисти по кадастър и регулация, а също и овоскописти. Последната длъжност се упражнява от работници в птицефермите, които контролират качеството на яйцата.

 

1 Comment

  1. mfj,e/rje. каза:

    Пропуснахте да кажете ,че на такова подпомагане подлежът само големите,богати фирми с по минимум 20 000дк земя!Останалите фермери нямат такова право.В никой друг от секторите няма такава практика. ДОРИ В ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НАКАЗВАТ производителя,че му е новосъздадена градината или ,че градушка, суша или наводнения са унищожили реколтата И НЕ МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ С ФАКТУРИ ПРОДАЖБИ. Има и градини, които раждат през година !Ми, въведете патентен данък, който ще се плаща от всички, а не с фалшиви фактури да доказваш нещо, което може би не съществува!Вноса на плодове и зеленчуци на 6ст за кг е просто убийство за производителя.Селските програми- за да участваш трябва да имаш 50% от средствата или кредит .При тоя пазар и при тоя внос трябва да си луд, за да вземеш кредит за инвестиции. Та ти не си сигурен , че това което ще произведеш ще можеш да го продадеш, пък за цена да не говорим.Всички препарати са скъпи. Обработките също. Да не говорим за работната ръка, която мисли само как да те окраде. А вие вместо да оправите директните плащания и подсигурите среда за пазар правите всичко възможно да усложните плащанията и влошите пазара с не регламентиран внос. Нима е възможно да произведеш ябълка на 6ст за кг? ТА ТО ТРАНСПОРТА ОТ ПОЛША ИЗЛИЗА ПОВЕЧЕ ОТ 6СТ ЗА КГ. НИМА ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ ТОВА. Принуждавате хората да се откажат,а в същото време уж подкрепяте секторите овощарство и зеленчукопроизводство.Само ние не получихме deminimis, защо?

Leave a Comment