Земеделският министър и НАЗ откриват жътвата на различни места

жътва на ръж край ДрагомирДнес жътвата на житни ще бъде открита официално два пъти – от земеделския министър Десислава Танева в община Димитровград, област Хасково. И от членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в община Попово, област Търговище.

От 10:00 часа министър Танева ще участва в ритуалното зажънване на пшеница на полето в село Странско, Община Димитровград, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Десислава Танева ще открие официално и XI-то издание на Националния фолклорен празник „Тракийски жътварски събор`2015”, в който ще се представят самодейни състави.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) празнично открива жътвената кампания в с. Водица (общ. Попово) от 11.30 ч. Това ще се случи в стопанството на Иван Иванов, член на Русенската организация на НАЗ – РСФ „Дунавско зърно“.

От тази година НАЗ, която обединява 22 регионални сдружения на зърнопроизводители от цяла България, подемат инициативата да отбелязват тържествено и ежегодно началото на жътвата в страната. НАЗ има амбицията проявата да се превърне в традиция, като основната идея е да се популяризира този най-важен, най-очакван и изпълнен с надежда момент от работата на земеделския производител.

 

 

Leave a Comment