Към Центъра за аграрно сътрудничество с Китай ще работят трима, 17 ще консултират

Днес правителството трябва да одобри постановление за създаване на новата структура
Мемоландумът бе подписан от зам.-министър Васил Грудев

Меморандумът бе подписан от зам.-министър Васил Грудев

Три щатни служители, в това число и директор, ще бъдат назначени от Министерството на земеделието и храните в новия Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Други 17 души, посочени от земеделските министри на Китай и европейските държави, включително и България, ще участват в Консултативния съвет към Центъра. Те няма да получават възнаграждения. Това е предвидено в постановлението, внесено от министър Десислава Танева, което правителството трябва да приеме на днешното си заседание.

Създаването на Центъра 16+1 е  заложено при подписването на Меморандум за разбирателство между нашето Министерство на земеделието и храните и Министерството на земеделието на Китай, подписан в Букурещ на 29.10.2014 г.

Големият успех на България е, че като инициатор за създаването на Центъра успя да издейства седалището му да е в София.

Центърът ще е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на земеделието и храните. Дейността и организацията на работата на Центъра ще се определят с правилник.

Новата структура ще се финансира от бюджетна субсидия, международни програми и проекти, приходи от консултантска дейност, дарения и помощи и други приходи, предвидени в нормативен акт.

Към Центъра на доброволен принцип ще бъдат поканени за участие държавни и неправителствени структури, обществени и бизнес организации и компании от всички 17 страни по Инициативата „16+1” с интереси в областта на сътрудничеството в сферата на земеделието и храните.

Очаква се Центърът да стимулира практическо партньорство на европейските държави с Китай. Той ще съдейства за създаване на контакти между сдружения и компании, занимаващи се със земеделие, прибиране и обработка на продукция, производители на храни, напитки и оборудване за селското стопанство, търговци и инвеститори в тези области.

Предвидено е новият център да координира провеждането на годишен форум в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.

Прочети още: Китайска компания купи 30 000 дка ниви в 45 села в Южна България от „Омега Агро“

4 Comments

  1. пепа каза:

    Поне 15 са излишни, но трябва да се измислят службички все пак!

  2. Калоян каза:

    Докато Министерството на земеделието не се изчисти от поставените некомпетентни и слабо необразовани лица, отишли там само да си пълнят джобовете, земеделците в България ще стоим гладни. Зашо Грудев провали толкова проекти по програма 4.1, сега какво?

  3. Христо каза:

    Брей, министерството реши всички проблеми с нашто земеделие, та и до Китай опря. Ма вижте си по-добре калинките и парашутистите какво мазало правят.

Leave a Comment