Ангел Вукодинов: И земеделците ще кажем Oxi!

През септември зърнопроизводителите ще свикат национален форум за репресиите в земеделието

В малките часове на събота срещу неделя Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) разпространи към своите членове и към медиите току-що гласувана от УС на организацията декларация в 6 точки. В пет от тях асоциацията се обявява срещу изменената и обнародвана на 30 юли Наредба Н-18. Шеста точка обаче е звучи като обобщение и на нещо друго, което не се е коментирало по-горе. Точният текст е следният: „НАЗ организира национален форум срещу водената репресивна политика в сектор зърнопроизводство“.

Angel VukodinovЗа допълнителни разяснения по декларацията АгроПловдив потърси зърнопроизводителя от Пловдивска област Ангел Вукодинов, който от години е в ръководството на НАЗ. „И ние земеделците ще кажем като гърците Oxi„. С тези бодри думи започна разговорът ни с него. Ето и коментарите на Вукодинов за наредбата и други земеделски неволи:

За нивомерите и фискалните устройства

„По наша информация и журналистически разследвания т. нар. контрабанда на горива става на ниво танкери, цистерни. Едва ли някой вярва, че зърнопроизводителите ще се занимават с подобна търговия на черно. Но, ако все пак има такива земеделци, нека законът се приложи с пълна сила върху тях.

Убедени сме, че въпросната наредба защитава определени лобита. От една страна искат да накарат зърнопроизводителите да купуват гориво от търговците по цени на дребно. Друг кръг на интереси пък иска да ни задължи да се оборудваме с нивомери и фискални устройства. Тоест, да им направим оборот.

Е, ние няма да можем да заделим по 15 000 лв., за да изпълним изискванията на финансовото министерство. Затова се надяваме наредбата да отпадне и призоваваме земеделците да не купуват оборудването. След 20 юли ще покажем какво ще последва, ако нормативът не падне.“

Протестът след 20 юли

„Очакваме жътвата да приключи около 20 юли. В някой от следващите дни зърнопроизводителите ще излязат с комбайните и тракторите си, за да ги заредят на публична бензиностанция. Какво ще се случи? Ще дам пример. В района на община Съединение, където е и моето стопанство, земеделците имаме около 300 машини. Ако ги откараме до бензиностанциите в Съединение и всяка една от машините се зарежда по 3 минути, това означава да блокираме бензиностанциите за цял работен ден. Ако в рамките на деня решим да заредим още веднъж, представете си какво ще се случи!

Тепърва ще обмислим дали да обявим протестът да е в един ден или да определим период за провеждането му.“

За форума относно репресивната политика

„През септември ще организираме национален форум на някое значимо място като НДК. Ще поканим нашите членове, управляващите и медиите. Не само срещу нас, но и срещу земеделието въобще се води репресивна политика.

Възможно е да се окаже, че Програмата за развитие на селските райони от 2007-2013 г. е била по-добра за земеделието от новата. В момента има много въпросителни за земеделците, а отговори липсват. Тук-там някое изказване на министерското ръководство не дава яснота по прилагането на мерките в програмата.

При мярка 4.1 няма информация как ще се извърши ранкингът, критериите не са обществено известни. Не са обсъждани с Комисията по наблюдение. Имаме подозрения, че само шашмаджии ще успеят да получат средства по мярката. Но ние ще изискаме осветляване на ранкинга, както и на консултантите, които са подготвили печелившите проекти. Те може да се окажат едни и същи. Това е проблем не само за зърнопроизводителите, но и за всички земеделци.“

Бюрокрацията може да победи земеделието

„Започват да не ни стигат силите да останем български земеделци. Работата не ни мъчи, убиват ни с нови и нови бюрократични изисквания. Сега – наредбата за нивомери и фискални устройства – нещо напълно излишно, тъй като и в момента ние подаваме веднага данни към НАП при доставки на горива.

Преди година и половина бе въведено обратното начисляване на ДДС отново с цел държавата да се пребори с контрабандата.

От 5 години се борим да има тарифа за извънгабаритните товари.

Наскоро ни изненадаха с нови нормативи, според които с цел защита на пчелите не можем да пръскаме през деня.

Помощта от акциза на горивата за 2014 г. все още не сме я получили. Системата с ваучери е тромава

Преглътнахме решението голяма част от директните плащания да отиват като преразпределително плащане, а също и към младите фермери, към малките стопанства и като обвързани плащания. Въпросът е обаче дали голяма част от тези средства не се разпределят към „сивата“ част от земеделието.

За да изпълни искането за правни основания, трябваше да наемем хора, които да издирят милион наследници.

Трудно е и става все по-трудно.“

Leave a Comment