“Медиана”: ГЕРБ пред БСП с 2.7%, ДПС губи 2 процента

Месец преди вота социологическо проучване на „Медиана“ показва, че БСП е намалила преднината на ГЕРБ и в момента

Кольо Колев, социолог

Тежко и горко на партията, която се опита да направи еднопартиен кабинет, казва Кольо Колев

разликата се е стопила на 2.7 процента. Ако изборите бяха днес, за партията на Бойко Борисов щяха да гласуват 26.4%, а за червените 23.7. Проучването е поръчано от в. „Труд. В него са участвали 1000 граждани, които са отговаряли на въпросите между 5 и 9 април.

За пръв път в последните месеци социолозите отчитат, че “Атака” изпреварва ДПС и застава на 3-то място с 6,2 на сто подкрепа. За Движението на почетния председател Ахмед Доган биха гласувани 5,8 на сто от избирателите. Месец по-рано 7,9% са изразили подкрепата си за етническата партия. За „Атака“ пък през март 4.3% са заявили, че ще гласуват.

Пето в класирането е “Движение България на гражданите” на Меглена Кунева с 4,5%. ДСБ на Иван Костов събира 2,4%.

Преднината на ГЕРБ е толкова крехка, че водещият отбор по-добре да не разчита на нея, коментира сициологът Кольо Колев от “Медиана”.

С шансове да влязат в следващия парламент според него са ГЕРБ, БСП, ДПС, “Атака”, “Движение България на гражданите”. СДС, ДСБ, НФСБ, ГОРД имат шанс да се борят, но времето едва ли ще им стигне, смята Колев.

Според него се очертава 5-партийно парламентарно представителство с относителен паритет между двете основни политически сили. И тежко и горко на този, който се опита да състави правителство в такава ситуация”, казва още Колев.

Leave a Comment