Протест: 60 комбайни и трактори запушват при Труд пътя Хисар – Пловдив

На 24 юли зърнопроизводители от цялата страна ще изведат около 6000 машини на шосетата
Архивна снимка от 2007 г. на НАЗ

Архивна снимка от 2007 г. на НАЗ

Протестът на зърнопроизводителите в Пловдивска област ще затвори пътя Хисар (Баня-Карлово) – Пловдив утре, 24 юли, от 9:00 до 16:00 часа.

Между 50 и 60 комбайни и трактори ще се съберат на изхода към Пловдив при село Труд. Всички те ще образуват към 1.2 км опашка, за да заредят дизел от бензиностанцията на Лукойл. Това съобщи пред АгроПловдив председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите и зам.-председател на НАЗ Светослав Русалов.

Пътят ще бъде непроходим за останалите автомобили, тъй като габаритите на земеделската техника могат да достигнат и до 20 метра с прикачния инвентар. Най-вероятно полицията ще отклонява движението през село Строево.

Затапване със селскостопански машини ще има още и при Съединение и Раковски.

Общо към 80 комбайни и трактори в Пловдивска област ще излязат на символичния протест, за да покажат какво ще се случи, ако изискването на нивомери и фискални устройства, което бе наложено в измененията на Наредба Н-18 на Министерството на финансите, не отпадне. Зърнопроизводителите са категорични, че няма да се оборудват с измервателните техники и че ще зареждат от обществените бензиностанции, в случай, че касаещите ги текстове от наредбата останат в сила.

Протестът на 24 юли е национален, а браншът обяви, че се очаква към 6000 комбайни и трактори да бъдат изкарани на шосетата.

Прочети още: 24 юли: Пътища и бензиностанции ще бъдат блокирани от голямото зареждане на големите машини

Leave a Comment