Танцьори и музиканти от 4 континента откриват фолклорния семинар в Пловдив

АМТИИВ 12 часа днес, 31 юли, Академията за музикално танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив става домакин на традиционния Летен международен фолклорен семинар. В продължение на седмица 120 гости любители на автентичния български фолклор от 4 континента ще се потопят в магията на българските народни танци и музика. Това са непрофесионални музиканти от 15 страни, които в живота си са математици, инженери или лекари от Австралия, САЩ, Канада, Япония, Тайван и много други държави.

Музикалният координатор на семинара проф. д-р Любен Досев от АМТИИ информира, че до момента  желаещите да развият уменията си в българските народни танци са 80 чужденци. Специално за тях от северните фолклорни области пристигат водещи състави за автентични хора, които ще проведат учебни демонстрации под професионалното око на хореографа на ансамбъл „Тракия“ професор д-р Даниела Дженева. Останалите гости на семинара ще усъвършенстват народното си пеене с преподавател професор д-р Светла Станилова, свиренето на тамбура, кавал, гъдулка, родопска гайда, акордеон, тъпан и други инструменти. По всеки от тях преподавател ще е изявен български майстор, като обучението по кларинет например е поверено на големия Никола Илиев.

За пореден път у нас пристига и Лорънс Уайнер /Лари/. 72-годишният американец е един от най-големите меценати на фолклорното ни изкуство зад граница и от 1966 г. не изневерява на тази своя любов през целия си живот. През годините Уайнер е събрал повече от 470 грамофонни плочи с българска народна музика, изчистил е паразитните им шумове и за своя сметка е прехвърлил тази съкровищница на CD-та с отличен звук, които е подарил на библиотеката на АМТИИ. Уайнер е един от първите преподаватели по народни хора на американци, разполага с огромен архив лично заснети от него изпълнения на български певци, инструменталисти и танцьори, реализирани през последните 50 години. Домът му в САЩ е музей на българския фолклор, а той единодушно е определен за един от най-големите колекционери на фолклор в света изобщо.

От понеделник, идната седмица, започва и фолклорният фестивал в Пловдив.

Програмата:

03 август, понеделник
17.30 Дефиле от дом „Левски”  до пл.”Стефан Стамболов”
18.30 Концерт на открита сцена на пл.”Стефан Стамболов” с участието на колективите от:  АНПТ „Сливен”, Аржентина.Полша, Република Корея, Турция, Испания и Сърбия
20.00 Тържествено откриване на Фестивала – Античен театър

04 август, вторник
17.30 Дефиле от дом ”Левски” и концерт на открита сцена на пл.”Стефан Стамболов”
19.00 Дефиле и концерт в гр. Стамболийски  на колективи от Турция, Испания
20.00 Концерт на Античен театър с участието на колективи от: Аржентина, Република Корея, Сърбия, АНПТ „Сливен”, Полша

5 август, сряда
17.30 Дефиле от  дом”Левски” и концерт на открита сцена на пл.”Стефан Стамболов”
20.00 Концерт на Античен театър на колективи от АНПТ „Сливен”, Аржентина.Полша, Република Корея, Турция, Испания и Сърбия

6 август, четвъртък
17.30 Дефиле от  дом”Левски” и концерт на открита сцена на пл.”Ст.Стамболов”
19.00 Дефиле и концерт в гр. Хисаря  на колективи от Сърбия, Полша
20.00 Концерт на  Античен Театър  с участието на колективи от: Турция, Испания, АНПТ „Сливен”, Аржентина

7 август, петък
17.30 Дефиле от  дом”Левски” и концерт на Открита сцена на пл.”Стефан Стамболов” с участието на АНПТ „Сливен”, Аржентина, Полша, Турция, Испания и Сърбия както и танцов състав от фестивала „ХОПНИ МИ-ТРОПНИ МИ”
20.00 Гала концерт и церемония за закриване на XXI Международен фолклорен фестивал на Античен театър

Leave a Comment